Kovács Emőke: a Balaton a magyar tudatban közös nyelvet jelent (veol.hu)

Kovács Emőke neve ismerős lehet azoknak, akik érdeklődnek a Balaton története iránt. Öt megjelent kötete közül három foglalkozik a Balaton történetével, és rengeteg előadást is tart. Legutóbb Balatonfüreden lehetett vele találkozni, ahová a Nők a Balatonért Egyesület meghívására érkezett, és elfeledett balatoni művészekről beszélt.

Miért érdekli önt ennyire a Balaton?

– Kaposváron születtem, és a nyarakat Fonyódligeten töltöttem, ezért már gyerekkorom óta nagyon erősen kötődöm a Balatonhoz. A XIX–XX. századi történelem a fő kutatási területem, és amikor az ELTE BTK-ra jártam, elkezdtem átnézni a tóval foglalkozó XIX. századi újságokat, kiadványokat, memoárokat. Akkor jöttem rá, hogy nagyon sok helytörténeti munka és kutatás van a Balatonnal kapcsolatban, de összegző kiadványok nincsenek vagy idejétmúltak. Ekkortájt kezdtem tudatosan a Balatonnal foglalkozni. A tó története ugyanis kicsiben leképezi a magyar történelmet, mégis egy olyan szegmense a magyar kultúrának, amely nagyon sok sikertörténetet hordoz. Ráadásul az egészet keretezi a tó környezete, amely csodálatos, sokszínű természeti érték.

A Balaton felvirágzásának története egybeesik az önt érdeklő történelmi idő­szakkal.

– Az északi partot a XVIII. századtól meghatározták a gyógyító források, a savanyúvizek, Hévízen a gyógyforrás vagy Zánkán a Vér-kút. A XIX. század második felére kezdett kialakulni a klasszikus fürdőkultúra, egyrészt a monarchiabeli fürdőéletbe is bekapcsolódott a Balaton, másrészt elkezdték a déli vasúti pálya építését, amely a déli partot is bekapcsolta az életbe, és itt is virágzó fürdőhelyek jöttek létre.

Mennyire lehet a helytörténeti munkákra támaszkodni?

– Kiváló települési helytörténészekkel dolgozhatok együtt. Lelkes és jó kutatókkal találkozom, akiktől rengeteget tanulok, de már önmagában ebbe a balatoni közösségbe tartozni is nagyon jó. Minden egyes balatoni településnek, akár a déli, akár az északi parton található, megvan a saját jellegzetessége, különleges története.

Sokan foglalkoztak már ezzel a területtel?

– Sokan kutatták már a Balatont, de még mindig vannak kiaknázatlan részek. Egyrészt az egyéni sorsok vagy családtörténetek a Balaton körül, vagy ami engem különösen érdekel, a két háború közötti Balaton története. Az nagyon érdekes időszak, hiszen Trianon után Magyarország néhány kivétellel elvesztette magaslati fürdőhelyeit, turisztikai bázisait. Ekkor egy jól összehangolt kormányzati koncepció mentén elindult egy Balaton-fejlesztési program a hozzá kapcsolódó propagandával és reklámmal.

A cikk folytatása itt található.