Kötelező bejelenteni a kifogott kapitális pontyokat a Balatonnál

Áprilisban fogják ki a legtöbb kapitális pontyot a Balatonnál a tapasztalatok alapján. Az idei évtől kötelező bejelenteni a 20 kilogramm fölötti fogásokat a vízkezelőnek, azaz a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.-nek. A behúzós horgászrend pontosan szabályozza hogyan kell eljárnia annak a horgásznak, aki ilyen kapitális példánnyal találkozik.

„A behúzós horgászrend 1.12. pontja szerint a horgász köteles bejelenteni az általa fogott 20 kg-nál nagyobb pontyot. A Balatoni Halgazdálkodási társaság azt kéri a horgászoktól, hogy ebben az esetben lehetőleg azonnal hívják a 06 20 458 20 44-es telefonszámon 8:00 és 16:00 között, ezen időponton kívül pedig sms küldése szükséges, hogy a helyszínen a társaság munkatársa is lefotózhassa a halat.

Ennek az új horgászrendi pontnak alapvetően két fő célja van –írja a balatonihal.hu. Az első természetesen a halőrzés. Nem titok, hogy a beérkezett bejelentéseket halanként rendszerezik egy adatbázisban. Vannak visszatérő vendégek, de egyre több újonnan „benőtt” példány is partra látogat, továbbá akadnak teljesen érintetlen egyedek is. A halakat egy speciális eljárás alapján azonosítják, így nyomon követhető a növekedésük. A másik nem titkolt célja az intézkedésnek az, hogy meggátolják az illegális pontykereskedelmet, azt, hogy a Balatonban növekvő példányok magántavakba „vándoroljanak”.

A másik fő cél, hogy minél több horgásztárs informálódjon a Balaton kapitális pontyállományáról és kedvet kapjon egy felejthetetlen túrához, ahol akár kapitális pontyokat foghat és igen jó eséllyel akadhat össze akár élete halával is.

– Magyar tengerünkről már bátran kilehet jelenteni, hogy a természetes vizeink közül a legkiválóbb pontyállománnyal rendelkezik – írja a halgazdálkodási cég honlapja.

„A Balaton pontyállománya egyedülállónak számít világszerte azzal, hogy éves szinten több mint száz darab 20 kg feletti példányt fognak a horgászok. Ez így nagyon jól hangzik, de akkor van igazán létjogosultsága, ha minél szélesebb körben elterjed és a hivatalos fotókat bárki megtekintheti. Gyakran előforduló kérdés volt és még a mai napig is az, hogy vajon éves szinten hány kapitális pontyot fognak ki a Balatonból és engednek vissza. Eddig a beérkezett információk alapján kalkuláltunk, de tudtuk, hogy szükség van egy hivatalos forrásra, amelyet a horgászrendben is rögzíteni kell. Ezt felismerve dolgoztuk ki és vezettük be a 20 kg feletti pontyok bejelentésének rendszerét”.

A boiliebalaton.hu weboldalon lépésről lépésre olvasható a bejelentés menete és balatoni ponty-arcképcsarnok gyönyörű példányai is megtekinthetők.