Koronavírus: márciusban kezdődhet a részleges nyitás, további kedvezmény a vendéglátóiparnak

A február 15-ei héten online konzultációt indítanak a nyitásról, annak lehetséges menetrendjéről. Magyarországon a járvány második hulláma stagnál, ha a jelenlegi trendek folytatódnak, lehetséges a nyitás. A kormány óvatos és szakaszos nyitást tervez, két ütemben, március 1-jétől és április elejétől (április 1-je vagy 3-a) részleges nyitásra sor kerülhet – jelentette be a miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. 

Szerdai kormányülésén a kormány értékelte a járványhelyzetet. A járványügyi szakemberek véleménye továbbra is meghatározó lesz, de az is fontos, hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyek a magyar emberek többségének támogatását bírja – mondta Gulyás Gergely miniszter pénteken online sajtótájékoztatóján.

A miniszter fontos döntésnek nevezte, hogy február 1-je és május 31-e között az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetnie az éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek, az erről szóló rendelet már ma megjelenhet.

Gulyás szerint legitim felvetés az is, hogy kell-e bérleti díjat fizetni az üzleti szektorban. Személyes jogi véleménye szerint nem kell, hiszen az új Polgári Törvénykönyv alapján ha valakinek – olyan vis maior folytán, mint amilyen a vírushelyzet – ellehetetlenül az a tevékenysége, amire a bérleti jogviszonyt létesítették, joggal vethető fel a bérleti díj nem fizetése. Ugyanakkor hangsúlyozta: az ezzel kapcsolatos jogi vitába, ami magánfelek között zajlik, a kormány nem kíván belefolyni.