Koronavírus: így hatottak a korlátozások a balatoni ingatlanpiacra

A járvány harmadik hulláma miatt bevezetett szigorítások óvatosabbá tette a lakáseladást és -vásárlást tervező háztartásokat. A korlátozások bejelentése azonnal hatást gyakorolt a lakáspiaci keresletre és kínálatra. Somogy megyében a járványügyi korlátozások bejelentését követően 26 százalékkal  Veszprém megyében pedig 20 százalékkal mérséklődött a használt lakóingatlanok iránti érdeklődés. 

A szigorítások miatt bekövetkezett visszaesés átmenetinek tekinthető és várhatóan nem befolyásolja jelentősen az országos, ezen belül a Somogy és Veszprém megyei lakáspiac idei teljesítményét. Az állami lakásprogram idei bővítése – többek között a kedvezményes lakásépítési áfa, a csokos lakások illetékmentessége – élénkítik majd a lakáspiacot – közölte az ingatlan.com legfrissebb elemzésében Balogh László, az szakportál vezető gazdasági szakértője.  Hozzátette: a tavalyi járványhelyzetben elhalasztott lakásvásárlások egy részét a bizonytalanság visszahúzódásával, az átoltottság növekedése után már az idén pótolhatják az érintettek.

A szakértő kiemelte azt is, hogy a lakáspiac egészének, ezen belül Somogy és Veszprém megyének is van egy alapvető motorja, amely válság-időszakokban is támaszt ad mind a keresletnek, mind a kínálatnak. Mégpedig azért, mert a családi helyzet változása (gyermekvállalás, párok összeköltözése) miatt sokan megválnak az ingatlanuktól és keresnek nagyobbat. Emellett a szülőktől elköltöző fiatalok, valamint az örökölt ingatlanok tulajdonosai is megjelennek piaci szereplőként. Ehhez jön extra lendületként, ha felívelő pályára áll a gazdaság, javul a lakossági bizalom és a bérek is emelkedést mutatnak.

A két megye ingatlanpiacain belül a Balaton-parti lakóingatlanok kivételes helyzetben vannak az úgynevezett “karanténhatás” miatt. Már a múlt évben is erősödött a kerttel rendelkező házak, valamint a nyaralók iránti kereslet, ez pedig szintén élénkítheti az érintett ingatlanok iránti keresletet Somogy megyében, a tóparti településeken.

Somogy megyei körkép

Az ingatlan.com összeállítása szerint március közepén Somogy megyében több mint 5 ezer lakóingatlant kínáltak eladásra a tulajdonosok.

(Infografika: ingatlan.com)

Kaposváron az eladó lakóingatlanok medián négyzetméterára 281 ezer forintot tett ki. Marcaliban, Nagyatádon, Barcson 121-214 ezer forintos ár volt a jellemző. A medián négyzetméterár azt jelenti, hogy a meghirdetett lakások felét ennél alacsonyabb, másik felét pedig magasabb áron kínálták az eladók.

(Infografika: ingatlan.com)

A Balaton-parti települések közül Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Balatonföldváron, Balatonszabadiban és Fonyódon 392-999 ezer forintos medián négyzetméteráron kínáltak eladásra az ingatlanokat.

Veszprém megyei körkép

Az ingatlan.com megyei összeállítása szerint március közepén majdnem 3200 lakóingatlant kínáltak eladásra a tulajdonosok.

(Infografika: ingatlan.com)

A legnagyobb kínálattal rendelkező településeken 212-722 ezer forint volt a medián négyzetméterár március közepén.  Veszprémben 464 ezer forintért, Pápán 267 ezer forintért, Sümegen 212 ezer forintért kínálták eladásra az ingatlanokat a tulajdonosok.

(Infografika: ingatlan.com)

A Balaton-parton magasabbak az árak: Balatonalmádit például 722 ezer forintos, Balatonfüredet pedig 678 ezer forintos ár jellemezte március közepén.