Koronavírus – A kormány, a főváros, az ellenzéki pártok és két vidéki önkormányzat is lemondja a március 15-re tervezett ünnepséget (MTI)

A kormány elfogadja az operatív törzs ajánlását és lemondja a március 15-re tervezett központi ünnepséget – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ szombaton az MTI-vel. Ezt követően a főpolgármester és két vidéki városvezető is hasonlóan döntött, ahogy az ellenzéki pártok is tettek.

A közlemény szerint bár Magyarországon csak egyedi fertőzések vannak és gócpontok nincsenek, a múzeumkerti ünnepség az ország legnagyobb rendezvénye, ahová Magyarország minden pontjáról érkeznek emberek.

“Ezért biztonsági okokból, az operatív törzs ajánlását elfogadva a kormány úgy döntött, hogy az idei évben a március 15-ei múzeumkerti nagyünnepséget lemondja” – hangsúlyozták.

Időközben a főpolgármester is hasonló döntést hozott:

A március 15-i városházi ünnepi rendezvényt nem tartják meg – közölte Karácsony Gergely főpolgármester szombaton a Facebookon. A főpolgármester azt írta, nincs fontosabb a budapestiek biztonságánál, egészségénél.

“Bízom benne, hogy mihamarabb sikerül legyűrni a járványveszélyt, és akkor pótolni tudjuk az elmaradt találkozást” – fogalmazott, hozzátéve, hogy “de ne feledjétek, a kokárda mindenkié!”

Az ellenzéki pártok – a DK, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Liberálisok – szintén úgy döntöttek, hogy a koronavírus miatt lemondják a március 15-i közös ünnepségüket – közölte a Momentum szombaton a rendezvény Facebook-oldalán.

Az önkormányzati ünnepségeknek, helyi rendezvényeknek országos kihatásuk nincs, ezért azokról a helyi rendezők döntenek – olvasható a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében.

Eddig Szeged és Székesfehérvár önkormányzata jelezte az MTI-nek, hogy elmarad a városi megemlékezés.

A szegedi önkormányzat közleménye szerint a városban továbbra sem tud az önkormányzat arról, hogy a koronavírus megjelent volna. A kormány döntése után, a szegediek védelme érdekben az önkormányzat is lemondja a helyi március 15-i ünnepséget és minden nyilvános rendezvényt. Az önkormányzat továbbra is mindent megtesz a járvány elleni védekezés, a szegediek egészségének megőrzése érdekében – áll a közleményben.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a Facebook-oldalán jelentette be a rendezvény elmaradását. “Tesszük ezt az emberek biztonsága és a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében. A döntésről tájékoztattam a Helyi Védelmi Bizottság elnökét. Kérem továbbá, hogy a város minden hivatalos, iskolai és civil közössége mérlegelje ezen időszakban a nagyobb létszámú rendezvények megtartását” – írta. Hozzátette, hogy a város közösségének nevében – ugyan néma koszorúzással – de le fogja róni tiszteletét 1848 márciusának hősei emléke előtt.

A balatoni településekről még nem érkezett hasonló információ szerkesztőségünkhöz. Amint ilyen esetleg rendelkezésre áll majd, közölni fogjuk.