Koronavírus: 844 fő a megbetegedettek száma, elhunyt öt beteg (összefoglaló)

844 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 13 153 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt öt idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 642 fő, 4117-en pedig már meggyógyultak. 

Fotó: koronavirus.gov.hu

A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint az aktív fertőzöttek száma 8394 fő. Az aktív fertőzöttek 42%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 287 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen.

A legfrissebb adatok szerint Zala megyében 391, Veszprém megyében 365, Somogyban pedig 156 beteget tartanak nyilván.

A koronavírus-gyanús esetek mintavételére pluszkapacitásokat állított be a mentőszolgálat. Kedd óta pedig a betegszállítókat is bevonták ebbe a feladatba. Az Országos Mentőszolgálat  főigazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában elmondta: 24–48 órán belül kiérkeznek mintavételre a mentők. Csató Gábor hozzátette: naponta átlagosan 2500–3000 mintát vesznek le a mentők, és vannak olyan egységek, amelyek egy nap alatt harminc mintát is le tudnak venni.

A jellemző tünetek kapcsán említette, hogy sok betegnél előfordul a láz, a száraz köhögés, az íz- és szaglásvesztés.

(Forrás: MTI)

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pedig arról beszélt: mintegy 1600 szociális intézményt zártak le a koronavírus-járvány miatt – ez mintegy 100 ezer embert érint. Az államtitkár elmondta, az országos tisztifőorvos által elrendelt látogatási és intézményelhagyási tilalom a bentlakásos, idős emberek, fogyatékkal élők, pszichiátriai vagy szenvedélybetegek ápolásával foglalkozó intézményeket érinti.