Korlátozzák a sportrendezvényeket Tihanyban (Tihanyi Visszhang)

Tihany az elmúlt években több, jelentős sporteseménynek adott otthont. Számos kerékpár versenyt, – túrát, futóversenyt, teljesítménytúrát rendeztek itt, ám ezek lebonyolítása többször közlekedési problémákat okozott a településen. Az önkormányzat fórumot hívott össze, hogy kidolgozhassa a tihanyi sportesemények szabályozását.

Az elmúlt évek tavaszi-nyári időszakában tapasztalható volt, hogy a különféle sportesemények résztvevői sokszor fegyelmezetlenül, nem a kijelölt útvonalon közlekedtek, akadályozva ezzel a gyalogos illetve a gépjárműforgalmat. A sport – rendezvények gyakran lehetetlenné teszik mind a gyalogos közlekedésre szolgáló területek, mind a közutak biztonságos, rendeltetésszerű használatát. A Tihanyi Visszhang összefoglalója szerint elsősorban az állandó lakosság részéről már a korábbi években is érkezett panasz az önkormányzathoz, hogy ezek a rendezvények nagyon megterhelik a nyári időszakban amúgy is túlzsúfolt település közlekedését, a lakók sokszor órákon át nem tudnak kijutni az ingatlanukból. A komphoz menő forgalmat részleges vagy teljes útlezárások bénítják, lassítják, a Kossuth utcát érintő versenyek pedig a településközpont közlekedését lehetetlenítik el.

Még az év közepén tartott az ügyben egyeztető fórumot az önkormányzat, amelyen a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a körzeti megbízott, a helyi civil szervezetek képviselői illetve a sportesemények szervezői vettek részt, azzal a céllal, hogy közös megegyezéssel rendezni lehessen a versenyek lebonyolítását. A Nemzeti Park képviselője a természetvédelmi területek óvására hívta fel a figyelmet, a körzeti megbízott kiemelte, hogy a jövőbeni sportesemények megszervezésekor a fő hangsúlyt a településen történő napközbeni folyamatos közlekedés fenntarthatóságára kell fektetni, dr. Tóth József a Tihany Fejlesztéséért Alapítvány elnöke pedig javasolta a sportesemény szervezője vállaljon anyagi felelősséget a rendezvényéért.

A képviselő-testület, összegezve a fórumon elhangzott véleményeket, döntött a Tihanyban rendezendő sportesemények szabályozásáról.
A grémium döntése értelmében a közutakat érintő sportversenyeket kizárólag október 1. és március 31. közötti időszakban lehet rendezni a településen. A fél vagy egész napos útlezárással járó kerékpárversenyt nem engedélyezi az önkormányzat, kivéve a Tour de Hongrie versenyt.

A természetvédelmi területeket, külterületet érintő futóversenyeket, sporteseményeket, teljesítménytúrákat, a Balaton-felvidéki Nemzeti
Park javaslata alapján, kizárólag a szeptember 1. és március 15. közötti időszakban lehet megrendezni. Az engedélyezett időszakon belül
kizárólag maximum 1300 fős létszámkerettel lehet sporteseményt szervezni.

Jövő év januárjától a rendezvény szervezője az engedély feltételeként köteles félmillió forint kauciót megfizetni, mely a település sporteseménnyel érintett területeinek helyreállítását (szemét összegyűjtése, károk kijavítása, stb.) követően visszajár. Amennyiben a helyreállítási kötelezettségének a szervező nem tesz eleget a kauciót az önkormányzat visszatartja, illetve amennyiben a helyreállítás többletköltségekkel jár, az is a szervezőt terheli. A többletköltség megfizetésének elmaradása esetén – a végrehajtás érdekében – a szervező ellen eljárást indít az önkormányzat – írja a Tihanyi Visszhang.