Korai szüret lehet az idén – egy hónappal előbbre tart a szőlő a Dél-Balatonon (sonline.hu)

Elindult az intenzív hajtás a múlt hét vége felé, berobbant a szőlő. Már márciusban nagyon jó volt az idő, ebből tudhatták, hogy előbb meg kell kezdeni a munkákat az ültetvényen – mondta Bujdosó Ferenc borász. 

A törzstisztítás már a fiatalabb szőlőknél megtörtént, az idősebbek is sorra kerülnek, erre mi készültünk gépesítéssel és a mai nap elindult a gépi törzstisztítás – tette hozzá a sonline.hu-nak Bujdosó Ferenc.

Az Országh pincészet birtokán is hajtásnak indult a szőlő. Az extrém melegnek köszönhetően a fenológiai fázisok előrébb tartanak két három héttel – mondta Országh Bernát borász.

Trunkó Ferenc, szőlősgyöröki borász szerint most ott tart a szőlő április végén, ahol május közepén kellene. Emiatt a növényvédelmet is előbb kezdték meg a szőlőkben, hiszen a szokatlan meleg miatt a kártevők is aktívabbak. A borvidéken már találkoztak lisztharmattal, de a kedden érkezett lehűlésben bíznak, hiszen az lassíthat rajta.

Abban mindegyik szőlősgazda egyetért, hogy előbb lesz idén szüret, mint azt megszokhatták a borvidéken. Trunkó Ferenc szerint már a megelőző években is augusztusban szedték a csabagyöngyét és az irsait. Bujdosó Ferenc úgy gondolja, idén már júliusban elkezdődhet a szüret.

Megelőzhetőek a betegségek 

Minden betegség előbb jelentkezett a szőlőültetvényeken is a szokatlanul enyhe időjárás miatt – mondta Tóth István, kaposvári növényvédelmi szakmérnök.  Szerencsére a szőlészek számára elég komoly választék van preventív mély hatású felszívódó szerekből, kuratív szerekből, amelyek hatékonyak, ha már ott van a betegség – vélekedett a szakember. Aki azt javasolta a szőlészeknek, hogy ne ismétlődjön meg a tavalyi év, mindenképpen figyeljenek oda megelőző védekezésekre.