Könyvben Keszthely története (Keszthelyi TV)

 

Három nyelven – magyarul, angolul és németül – olvashatják az érdeklődők Keszthely város történetét péntek óta. A kötetet Müller Róbert, a Balatoni Múzeum nyugalmazott igazgatója jegyzi. A könyvben szó esik Keszthely kialakulásáról és várossá válásáról, de szól a 2000-es évek utáni időszakról is.

Hiánypótló munka látott napvilágot az elmúlt héten Keszthelyen. A Fejér György Városi Könyvtár olvasótermében vehették először kézbe az érdeklődők a város történetét bemutató kötetet. Müller Róbert, a könyv szerzője elmondta, az Angolul beszélők klubjának vezetője, Bődy Pál vetette fel az ötletet, hogy több nyelven kellene bemutatni a keszthelyi eseményeket, hogy ezáltal az ide érkező vendégek és az itt letelepedő külföldiek is képet kaphassanak a városról.

„2000 óta szívem bánata, hogy akkor megjelent a Keszthely történetének az első és a harmadik kötete, de sem a vége nincs meg, és a 18. század, 19. század első fele, az is hiányzik. A szomorú ebben a történetben legfeljebb az, hogy közben kiderült, hogy ez három nyelvű lesz, és így a terjedelmi korlátok miatt a felére kellett lerövidíteni a szöveget. Ennek ellenére és nagyon remélem, hogy a sok adat mellett is olvasható, olvasmányos maradt ez a könyvecske.” – idézi a Keszthelyi TV a kötet szerzőjét.

A most megjelent kötet kivonatosan ugyan, de a honfoglalás előtti időktől egészen a 2019-es önkormányzati választásokig foglalkozik a város történetével. Szó esik benne a középkor és a török hódoltság alatt történt eseményekről, de természetesen gróf Festetics György munkásságáról is. A kötetben a történelmi események mellett azok gazdasági és társadalmi következményeit is végigkövethetik az olvasók.

„1850 után, illetve 61 után, amikor megnyitják a déli vasutat, akkor az nagyon rosszul érinti Keszthelyt, hiszen nincs vasúti összeköttetése. A déli part elkezd fejlődni, Keszthely pedig csak ’88-ban kap egy szárnyvasúti összeköttetést Balatonszentgyörgy felé. Akkor jön az idegenforgalom és Reischl Vencel városbírónak köszönhetően iskolavárossá fejlődik Keszthely. Ez ma is megvan és ma is elsősorban az idegenforgalom a város megélhetésének az alapja.” – tette hozzá Müller Róbert.

A kötet bemutatóján Müller Róbert elmondta számos új kutatás is helyet kapott a könyvben. Ugyanakkor hozzátette, nagy öröm lenne, ha lehetőség adódna a város átfogó és részletes történetét kötetekbe foglalni. A Balatoni Múzeum nyugalmazott igazgatója köszönetet mondott Keszthely Város Önkormányzatának, hogy támogatták a könyv kiadását.