Könyv jelent meg a Balaton-felvidéki Kaáli Autó-Motor Múzeum alapítójáról (OTS)

Az idén április elején megjelent Kaáli Nagy Géza István professzor és Árpási Zoltán új könyvéből nem csak a világhírű – Albert Einstein College of Medicine – klinikai professzora és az optikális trokár feltalálója, valamint a Kaáli Intézet alapítójaként ismert szülész-nőgyógyász szakmai életútja rajzolódik ki az olvasó számára, hanem a fiatal és kalandvágyó orvosé is, aki annak idején egy lopott útlevéllel és több országon keresztül indult el a világba szerencsét próbálni.

Kaáli Nagy Géza azonban az Egyesült Államokban eltöltött évtizedek alatt is megmaradt lokálpatriótának és mind a mai napig számtalan módon támogatja szűkebb pátriáját. Egykori gimnáziumának legfőbb mecénása. Alapítványai szegedi orvostanhallgatóknak és szülész-nőgyógyász szakorvosoknak biztosítottak ösztöndíjakat az Egyesült Államokban.

A Kaáli Intézetet 1992-ben megalapító orvos segítségével több, mint 30 000 gyermek jöhetett a világra, ám élettörténetét nem csak a kemény munka, hanem sokszor a lemondás és a rendszerváltás utáni viharos események is formálták. Az olvasó egy élet által írt forgatókönyvet tart a kezében, melynek végén ott áll az a múzeum és az a gyűjtemény, amelyre minden fiú vágyott gyerekként: a Kaáli Autó-Motor Múzeum.

Az a hosszú út, amely elvezetett idáig, az orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumtól a temérdek díjon és kitüntetésen át itt van leírva, sokszor sokkal őszintébben, mint azt gondolnánk, megfűszerezve temérdek gyönyörű gép, hajó, autó és motor történetével, melyek életútjához kapcsolódnak és melyek mindegyike megtalálható a közönség számára is látogatható magángyűjteményében.