Kommunista riviérának nevezte a Balatont a CNN (roadster.hu)

Szocreál nyaralókkal, krokodilos gumimatraccal, bogárhátúval és vitorlázó ifjúsággal illusztrálja a cikket a CNN, akik szerint idén újra annyi turistánk lehet, mint egykor a kommunizmus alatt. 

 

A napokban jelent meg egy nagy terjedelmű cikk a CNN Travelen, ami kifejezetten a Balatonnal foglalkozik és azzal, mit jelentett ez a tó a szocialista éra alatt. A magazin a Balatont Kommunista riviérának és a Magyar Hamptons-nak nevezi. A cikkben Fortepanról gyűjtött képeken idézik fel az akkori hangulatot, valamint különböző generációs magyarok is nyilatkoznak, milyen volt akkor és milyen lett most a Balaton környéke.

Mesél például egy Bencebarnátin élő, nyugdíjas tanárnő, a kilencvenhárom éves Dudás Mária. Mária nagy nosztalgiával emlékszik vissza a kommunista éra alatti balatoni nyaralásokra, ahol csak kétszázötven forintba került két hétre személyenként egy balatoni nyaraló. Elmeséli, hogy háromszor étkeztek az üdülőhely éttermében, az ülésrendet viszont előre meghatározták, nem lehetett akárhova ülni.

A cikk folytatása itt megtalálható.