Klímastratégia: balatoni település is részt vesz a mintaprojektben

Öt település – köztük egyedüli balatoniként – Gyenesdiás is részt vesz egy mintaértékű klímastratégia elkészítésében. Ehhez kapcsolódóan fórumot, majd sajtótájékoztatót tartottak a gyenesdiási községházán kedden, ahol egyebek mellett elhangzott: a projekt átfogóan segítheti az éghajlatváltozásra való felkészülést.

Pálvölgyi Tamás a Klímabarát Települések Szövetségének szakmai vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos feladatok, a probléma megoldása nem az ENSZ, vagy más hasonló szervezeten, nem is az Európai Unión, esetleg a Parlamenten múlik, hanem rajtunk. Ezért fontos, hogy jelen legyen a mindennapi gondolkodásunkban, elég információnk legyen és beszéljünk róla. Ezt a célt szolgálja a stratégia kidolgozása is, melyben az öt település részt vesz.

Gál Lajos gyenesdiási polgármester a hirbalaton.hu kérdésére elmondta, hogy amikor a község a Klímabarát Települések Szövetségének tagja lett, akkor bemutatták eddigi eredményeiket és elmondták célkitűzéseiket, melyeket következetesen igyekeznek megvalósítani a községben. Így, amikor jelentkeztek a mintatelepülésekre vonatkozó pályázati projektben történő részvételére, a szervezet – a településen évek óta folyó környezettudatos szemlélet kialakításáért tett erőfeszítések ismeretében – elfogadta ezt a kérést.