Kivágtak egy erdőt, mégsem épül kézilabdacsarnok a Balatonnál (24.hu)

Gaz teríti be Balatonalmádi káptalanfüredi gyerektáborának területét, munkagépeknek nyoma sincs, a látvány alapján könnyen kitalálható: a józsefvárosi gyerekek idén sem jutnak be a számukra fenntartott tábor területére. A tábort már régen át kellett volna adni, de a tulajdonos, a Józsefvárosi Önkormányzat és a projekthez csatlakozó Veszprém Handball Team Zrt. szakítása után minden megváltozott. Pedig még egy erdő nagy részét is kivágták, hogy sportcsarnokot, konferenciaközpontot építsenek a helyére.

Jövőre már fogadhatja a gyermekeket Józsefváros káptalanfüredi üdülőtábora, amely a világhírű veszprémi kézilabdacsapattal kötött megállapodás eredményeként 3,5 milliárd forintból újul meg – tájékoztatta a Magyar Időket a VIII. kerületi önkormányzat még 2017 nyarán.

Ezekből a tervekből viszont semmi nem valósult meg. A tábor nemcsak tavaly nem fogadott gyerekeket, de az idén sem tudja megnyitni kapuit. Az önkormányzat pedig a veszprémi kézilabdaklubbal kötött 2015-ös megállapodást közös megegyezéssel a múlt év végén felbontotta.

Józsefváros korábbi polgármestere, Kocsis Máté egyben a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke is. Kocsis egy 2018. februári testületi-ülésen arról beszélt, hogy az önkormányzat önerőből képtelen lett volna felújítani saját táborát. Ezek után döntöttek a Veszprém részvétele mellett, amely taopénzből pofozhatja ki a tábort.

Image: 73904555, Káptalanfüredi tábor, elhagyatott új épületek, Place: Balatonalmádi-Káptalanfüred, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
(Fotó: Mohos Márton /24.hu)

A döntés sportszakmai szempontból nehezen volt indokolható, hiszen Káptalanfüred 13 kilométerre van Veszprémtől, ahol kiváló feltételek mellett zajlik az utánpótlásnevelés, ráadásul a déli parti Balatonbogláron is európai szintű körülmények között készülhetnek a fiatal sportolók a Nemzeti Kézilabda Akadémián.

A jelek szerint egyszerűen közpénz kellett a beruházáshoz, és így tudták megszerezni. Az eredeti koncepció szerint a Veszprém Handball Team Zrt. vitte volna a taopénzt a beruházáshoz. Veszprémbe például nyolc év alatt több mint 5,5 milliárd forint jutott a társasági adóból, és ennek a háromnegyede a férfi csapat mögött álló cégnek, a Veszprém Handball Team Zrt.-nek.

Csakhogy a józsefvárosi önkormányzat tavaly 2,2 milliárd forint támogatást kapott az államtól a káptalanfüredi gyermek- és sporttábor felújítására, ezután pedig már nem volt szükség a veszprémi kézilabdacsapatra. Így pedig nem lesz se sportcsarnok, se konferenciaközpont Káptalanfüreden, csak egy főépületet kell építeni az első ütemben felhúzott bungalók mellé.

Most úgy fest, hogy a veszprémi klub úgy állta az első ütem költségeinek 70 százalékát, hogy végül nem lesz köze a táborhoz. Az önkormányzat pedig kötelezettként belép a Veszprém helyére, vállalva, hogy 15 évig üzemelteti az első ütem során megvalósult sportlétesítményeket, ezért nincs visszafizetési kötelezettség, és lehet elszámolni a taotámogatást a táborra.

Image: 73904563, Káptalanfüredi tábor, elhagyatott új épületek, Place: Balatonalmádi-Káptalanfüred, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Káptalanfüredi tábor (Fotó: 24.hu)

Jó hír, hogy legalább nem kell több fát kivágni. Merthogy az egész beruházás azzal kezdődött, hogy egy 3,2 hektáros telken lévő erdő jelentős részét kivágták a sportcsarnok, az edzőtáborozásra is alkalmas apartmanházak és a sportlétesítmények miatt – írta meg az Index akkor.

Mindenki örül a szakításnak

A józsefvárosi vezetők nem titkolják, hogy a szakítást az önkormányzat kezdeményezte. Erről beszélt Kocsis Máté korábbi polgármester is a már említett 2018. februári ülésen, és Sára Botond jelenlegi polgármester is az év végén. Kocsis elmondta a képviselőknek, hogy az önkormányzatnak saját forrásból nem ment volna a beruházás, az állami támogatás megszerzése után viszont már „nem lesz közösködés” a veszprémi kézilabdacsapattal. Kocsis akkori becslése szerint a 2,2 milliárd forint állami támogatásból a Veszprémmel való elszámolás után 1,1 milliárd forint marad a tábor felújításának befejezésére.

Sára Botond is arról beszélt, hogy az állami támogatással egy olyan lehetőség nyílt meg az önkormányzat előtt, amely miatt felül kellett vizsgálni korábbi döntésüket. Mint mondta: “A magunk urai lehetünk, és a tábort kompromisszumok nélkül, úgy tudjuk fejleszteni, hogy az valóban az itt élők számára legyen hasznosítható kizárólag.”

A szakítás körülményeiről és okairól megkérdeztük a veszprémi klubot és a Józsefvárosi Önkormányzatot is, de választ egyik féltől sem kaptunk. Információnk szerint azonban a Veszprém Handball Team Zrt. sem bánja túlságosan, hogy végül kimarad a beruházásból.

 

A cél egy modern, egész évben használható tábor megvalósítása

Az önkormányzattól a 24.hu annyit megtudott, hogy a szerződések felbontását és a felek közötti elszámolást követően folytatódhat a beruházás. Az új koncepció az, hogy „egy modern, XXI. századi, télen-nyáron használható tábor” jöjjön létre. Megjegyezték, hogy noha az eredeti elképzelés is jó volt – és akkor az illeszkedett az önkormányzat anyagi lehetőségeihez –, az önálló megvalósításnak köszönhetően nem kell majd a helyszínen osztozni, vagyis az folyamatosan a józsefvárosiak rendelkezésére áll majd. A beruházás első üteme elkészült, a második tervezése folyamatban van, a tábor várhatóan legkésőbb 2020 őszén nyithat meg.

A 24.hu teljes cikke itt olvasható.