Kirándulás az ország egyik legszebb kastélyához a Balaton partjánál (origo.hu)

Túrázás szempontjából a nyár nem a kedvencünk, ezért ritkábban megyünk a hegyekbe, de az Országos Kéktúra teljesítése azért folyamatosan a szemünk előtt lebeg. Ezért úgy döntöttünk, két szakaszt, amelyeket különböző okok miatt félbe kellett hagynunk, belesűrítünk egy programokkal tarkított hétvégébe – írja az origo.hu.


Az első szakasz a Hévíz-Keszthely közötti rövid, mintegy hét kilométernyi útvonal volt. Szombat reggel Hévízen találkoztunk a buszmegállóban. A város azt a képet mutatta, amire számítottunk: rengeteg nyaraló, turista, kiülős hely és boltok tömkelege. Természetesen az elsődleges célpont a Hévízi-tó, amely egyedisége miatt kötelező program, ha valaki erre jár.

Hévíz fürdőhelyként már a rómaiak által is ismert volt, a fürdő létrehozásában pedig jelentős szerepet játszottak a Festeticsek. A Hévízi-tó Európa legnagyobb kiterjedésű tőzegmedrű forrástava, a föld mélyéből előtörő hideg és meleg források táplálják. A tó gyógyvízének összetétele világviszonylatban is kimagasló, nem véletlen, hogy rengetegen keresik fel.

A fürdő melletti pecsételőhely elhagyása után más dolgunk nem volt, mint megcélozni a kis ösvényt, amely a két város között halad. Az útvonal egy jó darabig bringaút is, így sokan közlekedtek rajta. Összefutottunk néhány túrázóval is, akik hozzánk hasonlóan a kéktúrát teljesítették. Mint kiderült, többen vágtak neki az útnak a rekkenő hőségben is sátorral és kutyával felszerelve. A melegben mi két napra való cókmókunkkal szaporáztuk a lépteinket, hogy minél hamarabb Keszthelyre érjünk, és a délutánra tervezett fő programunk során megnézzük a Festetics-kastélyt – olvasható a portálon.

A további részletek itt találhatók.