Királyi lakomával készültek a Krúdy-napok versenyzői (sonline.hu)

A reneszánsz lakomák hangulatát, Mátyás király udvarát idézte az idei Krúdy-napok Siófokon, ahol másodszor tartották meg a Balatoni Gasztronómiai Versenyt. A bajnokságon a Balaton Fiatal Séfje, a Balaton Fiatal Cukrásza és a Balaton Fiatal Pincére elismerésért versengtek.

Cipóban tálalt fácánleves, gyógyfüveken érlelt pisztráng és makkon nevelkedett erdei disznó gerince is a zsűri elé került a Krúdy-napokon, és ez csak néhány szép nevű finomság a házigazda csapat kreációiból, amivel igyekeztek elkápráztatni a II. Balatoni Gasztronómiai Verseny zsűrijét – számol be az eseményről a sonline.hu.

A Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakgimnáziuma, vagy ahogy a menüsoron olvashattuk: Somogy vármegye siófoki oskolája 27 éve szervezi meg az országosan ismert Krúdy-napokat, ahol a szakácsok mellett a felszolgálók, a kereskedők, sőt a prózamondók is megméretik magukat.

A nyolc iskola részvételével zajlott esemény vezérvonalát a reneszánsz adta, amikor a szakácsok még leginkább vadat, szárnyasokat tettek az asztalra, mindezt gyümölcsökkel és gabonával körítve. A tematikát azonban nem csak a Mátyás Király Emlékév okán választotta a szervező iskola.

– A reneszánsz látványos időszaka a történelemnek, az újjászületés kora – mondta a Krúdy napokon Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója, aki szerint 5-6 évre lesz szükség a látványos eredményhez. – Nem véletlenül választottuk ezt a témát, hiszen mi is szeretnénk megújulni, újjászületni az oktatás terén. Többek között ahhoz, hogy az iskola szakmailag nem csak jól képzett, de elkötelezett szakembereket adjon a balatoni gasztronómiának.

Motivációként a diákoknak példaképekre is szüksége van, ezért a II. Balatoni Gasztronómiai Verseny zsűrijébe ezúttal olyan fiatal szakembereket hívtak a fővédnök Csapody Balázs mellé, akik a Balaton mellől, sőt épp a Krúdyból indulva futottak be sikeres karriert.

– Az idei versenyben szempont volt, hogy hívjunk meg olyan itt tanult fiatalokat, akik példát tudnak mutatni azzal, hogy innen indulva olyan helyeken dolgoznak, ami nemzetközileg is magas szintet képvisel – mondta a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnökeként is tevékenykedő Csapody Balázs.

– Ezeknek a fiataloknak a munkája nemcsak elismertséget, de biztos megélhetést nyújt, így nem képzelik el a jövőjüket más szakmában.

A gasztronómiai verseny egyébként a Balatoni Kör támogatásával valósult meg az idén is, a kör egész éves Balaton mellett elkötelezett tagjai szép számmal vettek részt a Krúdy-napokon. Nem véletlen, hogy a négy évszakos balatoni turizmust erősítő vállalkozások körét a térség országgyűlési képviselője is példaként említette a fiatalok előtt.

A Balatoni Kör és a Krúdy iskola között kialakult együttműködés Witzmann Mihály szerint a duális szakképzés teljesen természetes alapokon nyugvó, alulról jövő kezdeményezése, aminek köszönhetően az iskola és a vállalkozások sikeres szimbiózist alkothatnak a jövőben.

A Balatoni Kör tagjai közül az alelnök Tóth Balázs Télen-nyáron Balaton címmel tartott előadást a feltörekvő generációnak. Azt mondta, hogy a balatoni fiataloknak azért is könnyebb beszélni a témáról, mert saját tapasztalataik alapján szembesülnek a problémával, pontosan tudják, mekkora a különbség a nyári és a téli Balaton között. – Velük van a legkönnyebb dolgunk, mert ők veszik észre leghamarabb a változást, és ha észreveszik, hogy a Balaton télen-nyáron menő, akkor talán az ő fejükben el tudjuk ültetni, hogy érdemes ezért tenni és dolgozni – hangsúlyozta az alelnök.

Hazai sikerek a Krúdy-napon
Három kategóriában is dobogóra kerültek a siófoki diákok a Krúdy-napok szakmai versenyeiben. Pincér kategóriában első helyen, a cukrászok versenyében a második, míg a szakács csapatok mezőnyében a harmadik helyre küzdötték fel magukat a házigazdák. A siófoki cukrászok kategóriájukban egy különdíjat is bezsebeltek, míg a turizmus versenyen indult helyi fiatalok a harmadik helyre hozták magukat.

A Balatoni Gasztronómiai Versenyen az idén is odaítélték a Balatoni Kör vándorkupáját, amin ezúttal holtverseny miatt osztozni kell: a trófea a siófoki Krúdy és a budapesti Gundel diákjainak kiemelkedő teljesítményére hívja fel a figyelmet.

A verseny eredményei alapján úgy tűnik, hogy a magyar vendéglátós diákok tudása felülmúlja a horvátokét, hiszen Siófok testvérvárosának csapata, a porecsi fiatalok csupán a mezőny végére tudták rangsorolni magukat.