Kinyitottak a becehegyi pincék Balatongyörökön (TV Keszthely)

Nagy sikerrel rendezték meg a Nyitott pincék napját Balatongyörökön. A kápolnánál és Simándy József egykori pincéjénél is várták a vendégeket. Zenészek és gyermekprogramok is színesítették az eseményt. A helyi Turisztikai Egyesület rendezvénye évről-évre népszerűbb.

A jó borok és a jó hangulat mellett a kellemes időnek is örvendhettek a vendégek. A Szépkilátó és a Szentháromság kápolna között tíz állomáson lehetett kóstolni a nedűket. A hangulatról a Zalaapáti Harmonika Zenekar gondoskodott. A vidékre leginkább a fehérbort adó szőlőfajták jellemzőek, kiváltképp az olaszrizling, illetve a cserszegi fűszeres. Ezek mellett rosé és vörösborokat is kínáltak a gazdák.

„A becehegyi bornak mindig volt varázsa és reméljük, hogy a későbbiekben is ugyanezeket a jó, finom ízeket meg tudjuk adni azoknak, akik ide látogatnak. Arról nem beszélve, ha valaki elfárad a becehegyi kápolnához, ezt a csodálatos panorámát a borral együtt nem fogja elfelejteni.”

-mondta a TV Keszthelynek Németh József bortermelő.

A Becehegyen a szőlőtermesztés az 1882-es filoxéravészig a fénykorát élte, majd a ’60-as-’70-es években újra virágzott a gazdálkodás. Takács Gyula költő leírta, hogy a Batthyányiak nem badacsonyi vagy somlói, hanem becehegyi olaszrizlinggel töltötték fel körmendi pincéiket. Még hamisították is az itteni olaszrizlinget. A hegyközségek 1995-ös újraalakulásakor 50 hektár szőlő volt Balatongyörökön, ma mindössze 18 hektár. A Becehegyen is egyre kevesebb a szőlő, ennek ellenére nagyon keresettek az itteni nedűk.

„Óriási érdeklődés volt, nagyobb mint amire számítottunk. 505 gravírozott pohárral készültünk. Ezt másfél óra alatt sikerült értékesítenünk, ami szerintem fantasztikus teljesítmény” 

– mondta Bacsa Bernadett, a helyi torinform iroda vezetője.

A Nyitott pincék napján kóstolópohár nélkül is részt vehettek a vendégek. A borok mellett pogácsával, zsíros- és májas kenyérrel várták őket a vendéglátók.