Kinyithatnak a strandok és a fürdők, íme a szabályok (vaol.hu)

Az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos válaszolt a vaol.hu kérdésére. A Vas Népe arra volt kíváncsi:  Folyamatosan nyitnak a fürdők, strandok. Van-e, lesz-e központi szabály vagy iránymutatás arra, hogy a normál viszonyok közötti látogatószámhoz képest hány embert engedhetnek be?

Dr Müller Cecília válaszában elmondta: külön jogszabályt hozni erre nem terveznek.

A strandok szabadtéri medencéinek és a szabad fürdőknek a látogatásához készült már javaslat, ezek elérhetők a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján. Ezeket a tanácsokat javasolt megfogadni, hiszen a befogadóképességet, azt, hogy hány strandoló veheti igénybe ezeket a létesítményeket, jelenleg is jogszabály szabályozza.

A fürdőknek pedig van saját működtetési szabályzatuk, abban is rögzítve vannak ezek a létszám korlátok. A fürdő üzemeltetője köteles gondoskodni ezek betartásáról, hogy ne legyen túlzsúfoltság, a medencék ne legyenek túlterheltek.

-Ajánljuk azt, hogy jusson legalább négy négyzetméter fürdőző felület egy ott-tartózkodóra – szabad vizeknél ez természetesen egy kicsit lazább – tette hozzá – . A parton pedig továbbra is azt javasoljuk, hogy az egy háztartásban élők, a családok legyenek együtt, de akik nem tartoznak a családhoz, azok tartsanak kellő távolságot a napozáskor is – olvasható a vaol.hu-n.