Kilenc kilométeres kerékpárút köti majd össze Tapolcát a Balatonnal (veol.hu)

A várostól Szigligetig vezető kerékpárút építése új lendületet kapott, ugyanis mostanra több jelentős akadály elhárult a megvalósítás elől. Bolla Albert az érintett települések Tapolca, Raposka, Hegymagas és Szigliget konzorciumának vezetője, Raposka polgármestere elmondta, hogy a napokban az Irányító Hatósággal tisztáztak több jelentős kérdést a korábbi nyomvonal módosításáról, illetve a kivitelezés befejezésének időpontjáról.

– A 411 millió forint pályázati támogatással megvalósítandó kerékpárút előkészületi munkái így folytatódhatnak. Elindulhat a projektmenedzsment tagjainak kiválasztása, készülhet a kerékpáros hálózati forgalmi terv és a közbeszerzésre alkalmas kiviteli terv készítésére jogosult tervezői szolgáltatás kiválasztása. A módosított támogatási szerződésben foglaltak szerint a projekt befejezésének tervezett ideje 2020. szeptember 30. A megváltozott nyomvonal a projekt megvalósíthatóságát nem befolyásolja, hossza növekszik az eredeti nyomvonalhoz képest, kezdő és végpontja megegyezik az eredeti pályázati tervekkel, többletköltséget nem okoz. A március 21-én tartott konzorciumi ülésen a települések vezetői kinyilvánították és megerősítették szándékukat, hogy a projektet folytatni kívánják az új nyomvonal elképzelései szerint – mondta Bolla Albert.

A négy települést összekötő, mintegy kilenc kilométer hosszú kerékpárútra három éve pályáztak a települések, sikerrel. Mivel időközben jelentősen megemelkedtek a kerékpárút kivitelezésének költségei, hozzávetőlegesen egymilliárd forint kellett volna ahhoz, hogy azt az eredeti nyomvonalon valósítsák meg. Abban az esetben a kerékpárút Tapolcáról egyenesen Raposka felé haladt volna a főútvonal mentén, Hegymagason át, majd Szigligetnél csatlakozott volna a Balatoni kerékpárúthoz.

A módosítással Tapolcáról Kisapáti irányába vezet az út, majd a Szent György-hegy északi oldalánál halad tovább Raposkáig. A faluközpontból a már meglevő földúton folytatódna tovább Hegymagasra, majd a Tapolca-patak partján éri el Szigligetnél a Balatoni kerékpárutat. Az állami és önkormányzati utak igénybe vétele jelentősen csökkenti a költségeket – írja a veol.hu.