Kilátótúra Veszprémben és környékén (veszpreminfo.hu)

Veszprém számos lehetőséget nyújt az aktív kikapcsolódásra vágyók számára. Kilátóinak meglátogatása akár egy egynapos kirándulás programja is lehet, mely során megismerhető a város és környékének lenyűgöző látképe. Veszprém város hivatalos turisztikai portálja összegyűjtötte a település és környékének népszerű magaslati kirándulóhelyeit.

A ‘Veszprém’ szó nyelvészek szerint a szláv eredetű összetett szóból, a ‘bezprim’-ből származik, melynek jelentése egyenetlen. Valóban igaz ez a jelző a városra, hiszen hét dombra épült, a Dunántúl Rómájának is nevezik. Nem véletlen tehát, hogy akár hét kilátópontot is talál az a turista, aki a jelentős szintkülönbségek legyőzésére vállalkozik a királynék városában.

A Tourinform Veszprém a következő kilátókat ajánlja meglátogatásra:

Szent Miklós-szeg (volt Kálvária-domb)

Az ezer éves városrész, a Szent Miklós-szeg dombján helyezkedett el az iparosok és kereskedők védőszentjéről elnevezett Szent Miklós templom, melynek újonnan feltárt romjait és környezetét 2006. májusában adták át. A volt Kálvária-domb tetejéről az Eötvös Károly Megyei Könyvtárat, a Színészházat és az egyetemi városrészt láthatjuk.

Bővebben…

Tűztorony

A 48 méter magas torony Veszprém egyik jelképe, melyet eredetileg őrtoronynak szántak, majd tűzfigyelési célokra építettek újjá. Csigalépcsőit megmászva a körerkélyről felejthetetlen kilátás tárul elénk Veszprém városrészeire. Kertjében a Veszprémi Pantheont tekinthetjük meg.

Bővebben…

I. István király és Gizella királyné szobra

A Vár utca végén emelkedő kilátóbástyánál áll az első magyar királyi pár, Szent István király és Gizella királyné szobra, mely Veszprém szimbólumává lett. Innen a Szent István völgyhidat, a felújított Séd-völgyet és a Benedek-hegyet, valamint a Bakony vonulatait is kiválóan láthatjuk.

Bővebben…

Benedek-hegyi kereszt

A Szent Mihály Bazilika Főszékesegyház mögött, a vár északi oldalán kikövezett keskeny lépcsősoron érünk le a Szent Benedek-hegyre, mely honfoglaló őseink temetkezési helye volt. A több mint 100 éves kőkereszt mellé érkezve gyönyörködhetünk a Veszprémi Várban, a Séd völgyében, és a Cserhát városrészt is beláthatjuk.

Bővebben…

Harmat utcai kilátó

A Harmat utcai kilátó különlegessége, hogy a Veszprémi Vár sziluettjét és a Viaduktot ugyanazon pontról szemlélhetjük. Így egy helyen kaphatjuk lencsevégre Veszprém két legismertebb szimbólumát.

Bővebben…

Szent István völgyhíd

Veszprém egyik híres jelképe a Fejes-völgy felett átívelő Viadukt, a kanyargó Séd-patak fölött 50 méteres magasságban emelt Szent István völgyhíd. Magyarország egyik legnagyobb és legszebb völgyhídjának tervezője Folly Róbert volt. Kaptassunk fel a lépcsősoron a Viadukt tetejére, vagy ha ehhez nincs kedvünk, elég erőnk, a belvárosból kisétálva, a Dózsa György úton haladva kényelmesen elérhetjük.

Bővebben…

Gizella királyné kilátó

Az alapoktól újjáépített 22 méter magas építmény már messziről kiszúrható a fák között. A Gizella királyné kilátó a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. közjóléti beruházási programjának keretei között valósult meg. Az állatkert felső parkolójától mintegy tízperces sétával érhető el.

Bővebben…

Csatár-hegy

A 150 méter magas Csatár-hegy látnivalói a Csatárhegyi kápolna és a hegytetőn újonnan épült csodálatos kilátó, valamint pihenőhely.

Bővebben…

Jutas Vitéz kilátó 

Veszprém város újabb látványossággal büszkélkedhet. A farünkökből épült, fosszília alaprajzot formázó, különleges Jutas Vitéz kilátót az Aranyosvölgyön végighaladva (Fenyves utca) közelíthetjük meg.

Bővebben…

Panorámasétány a Giricses-dombon

A páratlan kilátást nyújtó panorámaút a veszprémi Giricses-dombon található. A veszprémiek és a turisták 2013 tavasza, a panorámaút felújítása óta ismét kényelmesen közlekedhetnek ezen a szakaszon, miközben csodás panorámában lehet részük: a Veszprémi Vár látványa tárul eléjük. A panorámaút a Lovassy László Gimnázium mögötti Galamb utcáról induló Giricses-lépcsőről érhető el.

Bővebben…

A Veszprémi Tourinform oldalán a környék további, fontosabb kilátóiról is olvashatnak.