Kiköltözött a könyvtár a keszthelyi strandra (TV Keszthely)

Idén is lehet könyvet kölcsönözni a keszthelyi Városi Strandon. Csakúgy, mint az elmúlt tizenegy évben, az idén is kiköltözött a Fejér György Városi Könyvtár a Balaton partjára. Természetesen nem csak könyveket lehet kölcsönözni, hanem napilapokat, magazinokat is.

Immár tizenkettedik alkalommal költözött a könyvtár a vízparta. A strandolók a pancsolás mellett igénylik ezt a fajta szolgáltatást is. A felnőtt könyvtárba járók közül van egy törzsközönség, akik nagyon várják, hogy a legújabb könyveket itt is kölcsönözhessék. Ezek mellett a klasszikusok közül is válogathat a közönség, a legnépszerűbb könyvekből is költöztettek le a strandra. A szépirodalmi kötetektől a regényekig minden műfaj megtalálható, de keresztrejtvények, gyermek színezők is vannak a kínálatban – tudósít a TV Keszthely.

Verebélyi Judit könyvtárosnak már nagy tapasztalata van:

“A magazinok közül a női témájú újságokat keresik elsősorban. Természetesen a sport is nagyon kedvelt. Volt olyan olvasónk, aki visszatérő volt, nem is egy. A legrégebbi az egy öt és hat évvel ezelőtti standkönyvtári olvasó volt, aki a múlt héten belátogatott hozzánk. Volt olyan, aki keresztrejtvényért jött kifejezetten, azt ingyenesen el lehet vinni és nagy örömmel vitte magával” 

– mesélte.

Az adománnyal megvásárolható, használt könyvek között az idegen ajkúak is találnak olvasnivalót, de a strandkönyvtár látogatói jellemzően magyarok. A kölcsönözhető könyvekért ezer forint kauciót kér a könyvtár és ezeket két-három héten belül kell visszahozni. A kínálatot úgy igyekeznek kialakítani, hogy minden korosztály megtalálja a kedvencét, érdeklődési köre szerint is.

Kocsondiné Eisenkorb Györgyi, a Fejér György Városi Könyvtár igazgató helyettese szerint ezen a héten már kánikula van, úgyhogy már látszik a strandközönség létszámán is, hogy jobban jönnek a strandra. Bár megfigyelhető, hogy ebben a két utolsó covidos évben kevesebb a strandközönség, mint a korábbi években.

A Fejér György Városi Könyvtár vezetője hozzátette: ez nyilván megmutatkozik a könyveket, kiadványokat kölcsönzők létszámában is – de ettől függetlenül sokan igénybe veszik a szolgáltatásaikat. Közel hatvanféle folyóirat, napilap áll a strandolók rendelkezésére. Az újságok és a magazinok esetében csak annyi a megkötés, hogy egy alkalommal maximum négy vihető el, egy óra időtartamra.