Kihirdették a XIX. Balatoni Borok Versenyének eredményét

A Balatoni Borrégió legnagyobb borversenyének, a XIX. Balatoni Borok Versenyének díjátadójára június 15-én a Balaton, a Szent Miklós katamarán fedélzetén került sor. A Balatoni Szövetség (BSZ) a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködve 2021-ben új alapokra helyezte a borrégió egyik legrangosabb szakmai mustráját, ez az együttműködés folytatódott tovább idén is – áll a BSZ sajtóközleményében.

 

A bírálatra a BSZ szervezésében, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség szakmai segítségével került sor 2022. május 26-án Balatonfüreden, a Hotel Annabellában. A verseny fővédnöke – immár hagyományosan – dr. Nagy István agrárminiszter volt. A rendezvény támogatói: az Agrárminisztérium, a Balatoni Fejlesztési Tanács, Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, Veszprém Megyei Jogú város, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Szervin Kft. voltak.

A bírálók névsorát a régió borászai mellett neves szakírók, borakadémikusok gazdagították, a szakmai zsűri elnöke dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus volt.

A versenyen a Balatoni Borrégió mind a hat borvidéke képviseltette magát: érkeztek tételek a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki és a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről. Idén 67 termelő jelentkezett 260 bormintával. Összesen 162 száraz fehérbort, 41 vörösbort, 22 rozét, 11 gyöngyözőt, 5 pezsgőt és 19 kései desszertbort kóstolt a szakmai zsűri. Az eredmények: 1 nagy arany, 47 arany, 172 ezüst, 38 bronz minősítés és 2 okleveles elismerés.

 

A XIX. Balatoni Borok Versenye fődíjas borai:

– A Balatoni Borrégió Legjobb Fehér Bora 2022. címet a Garamvári Szőlőbirtok Lellei Cserszegi Fűszeres 2021. bora nyerte.

– A Balatoni Borrégió Legjobb Vörös Bora 2022-ben a Garamvári Szőlőbirtok Sínai hegy Cabernet Sauvignon 2018. bora lett.

– A Balatoni Borrégió Legjobb Rozé Bora 2022-ben a Kányavári Borbirtok Cabernet Sauvignon rozé 2021 bora.

– A Balatoni Borrégió Legjobb Pezsgő/Gyöngyöző Bora 2022. címet a Kányavári Borbirtok Bizsergő 2021. gyöngyöző bora kapta.

– A Balatoni Borrégió Legjobb Desszert Bora 2022-ben a Koczor Pincészet Aenigma furmint, semillon, olaszrizling cuvée 2015. bora lett.

 

Különdíjak:

-A Balatoni Fejlesztési Tanács különdíját a Koczor Pincészet Furmint 2017. bora kapta.

– Fiáth Attila, a Bíráló Bizottság elnökének különdíját a Hujber Pincészet Balatonbor 2021-es olaszrizling bora nyerte.

– A Nemzetközi Bírálók különdíját az Első Magyar Borház Szeremley Birtok Kft. Badacsonyi Kéknyelű 2006. bora kapta.

-A Balatonfüred-Csopak Borvidék Hegyközségi Tanácsának különdíját a versenyen való kiemelkedő szereplésért a Fodorvin Családi Pincészet kapta.

-A Szervin Kft. különdíjat ajánlott fel, melyet a Várszegi Pincészet Várszegi Chardonnay 2021. bora nyert el.

 

Kiválasztották az EKF italait is

A XIX. Balatoni Borok Versenyén legjobban szerepelt borok közül ismert személyiségekből álló társadalmi zsűri választotta ki a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program fehérborát, vörösborát és pezsgőjét, valamint Veszprém város borát a 2022-es évre.

Az EKF fehér bora 2022-ben a Nagy & Nagy Borászat Badacsonyi Furmint szűztermés 2020. bora lett, a  vörösbora 2022-ben a balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok Sínai hegy Cabernet Sauvignon 2018-as bora lett, pezsgő kategóriában pedig a Garamvári Szőlőbirtok Prestige Brut Vintage Selection 2018-as pezsgője nyert.

A kiválasztás eredményeképpen a Veszprém Város Bora 2022 címet a szentantalfai Dobosi Pincészet Bio Sauvignon Blanc 2021. bora nyerte.

A társadalmi zsűri tagjai: Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú város polgármestere, Markovits Alíz, a VEB2023 EKF vezérigazgatója és Mészáros Zoltán, a VEB2023 EKF programfejlesztési főtanácsadója, Laposa Zsófia borász, Heincz Gábor Biga énekes, Fazekas Nándor kézilabdázó olimpikon, Müller Mihály a VEB2023 EKF sajtófőnöke és Tungli Péter a VEB2023 EKF gasztronómia és borászati projektek vezetője voltak.

A Balatoni Borok Versenye díjazott borait a veszprémi Rozé, Rizling és Jazz Napokon külön standon kóstolhatja majd a nagyközönség augusztus 11-22 között.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa borait és pezsgőjét június 26-án az Óváros Piacon kóstolhatják meg az érdeklődők és egy kötetlen beszélgetés keretében még többet megtudhatnak a borokról, a szőlőről és találkozhatnak a borászokkal is.