Kihalásos alapon lehet kikötőhelyhez jutni a Balatonon (porthole.hu)

Tulajdonostól, szervezeti hovatartozástól, földrajzi helyzettől függetlenül, a Balaton területén, valamennyi kikötő szinte teljes mértékben megtelt. Bérelhető helyhez jutni jobbára csak „kihalásos alapon” lehet. A vendégállások száma nemhogy nőtt, hanem inkább csökkent. Az idegen kikötőket látogatók száma ugyanakkor – örvendetesen – gyarapodott, méghozzá jelentősen. 

Az elsősorban „fogadó” célpontokon (példáulé: Badacsony), július és augusztus folyamán, jórészt hétvégén, vagy egyéb „események alkalmával” egyszerűen lehetetlen volt vendégként kikötni – olvasható Gelencsér György a porthole.hu oldalon közzétett jegyzetében.  Enyhén fogalmazva nem európai jelenetek sora zajlott le. Szidták a hajósok egymást is, de legfőképpen a kikötők személyzetét, és azok munkaadóját. Augusztus huszadika környékén a helyzet tűrhetetlenségig romlott, melynek következtében még addig kellett lépni valamit, ameddig esetleg helyrehozhatatlan, illetve testi épséget veszélyeztető esemény be nem következik – fogalmaz az írás.

A szerző felkereste a Balatoni Hajózási Zrt-t a kikötőhelyeket érintő kérdéseivel. A társaság a porthole.hu-nak küldött válaszaiból kiderül, hogy a BAHART kikötői megteltek, nincsen értékesíthető hajóhelyük. Kiderült az is, hogy a 2020. évre szóló beruházási tervükben nem szerepel a Tihanyi Öreg Kikötőbe tervezett vitorláskikötő megépítése, mivel – bár a fejlesztés szándékukban áll –, jelenleg nem állnak rendelkezésre a megvalósításhoz szükséges források. Közölték emellett, hogy az idei beruházási tervekben nem szerepel a Csopaki Vitorláskikötő bővítése, fejlesztése sem. Az ezzel kapcsolatban elindított engedélyezési eljárást a hatóságok nem fogadták el. Csopakon nem rendelkeznek túrahellyel, így kikötésre kizárólag a személyhajó állomáshoz tartozó közforgalmú kikötőmólón van lehetőség. A jogszabályokban, illetve a kikötőrendben rögzítetteknek megfelelően itt más szabályok vannak érvényben, mint egy vitorláskikötőben, és valóban elsőbbséget élveznek a menetrendi személyszállító hajók – áll a hajózási társaság válaszában.

Kiderült az is, hogy amennyiben a BAHART bérlője időszakosan nem használja a bérelt hajóhelyét és ezt jelzi a helyi kikötőmesternek, akkor van mód adott hely túrahelyként történő igénybevételére, az erre vonatkozó feltételek betartása mellett.

A teljes írás a porthole.hu oldalon olvasható.