Kiváló turisztikai eredmények a Nyugat-Balatonon (zaol.hu)

Egy jó főszezon mérsékelheti a Balaton turizmusának első féléves veszteségeit. A nyár eddigi tapasztalatai kedvezőek, a tó körüli szálláshelyek és szolgáltatók kifejezetten erős forgalomról számolnak be.

A belföldi turizmus szép eredményeket ért el júliusban. Országosan, a külföldi vendégekkel együtt, 3,8 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami a márciusi teljes összeomláshoz, az ágazat padlóra kerüléséhez viszonyítva kiemelkedő teljesítmény. Ezt az adatot ugyanis a nulláról startolva érte el Magyarország – fogalmazott a zaol.hu-nak Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese.

Köszönetet mondott egyrészt a belföldi vendégeknek, hogy megfogadták a tanácsot és itthon töltik a szabadságukat, másfelől a szolgáltatóknak, akik felkészültek a pihenni vágyók fogadására. Mindkét fél támogatására a magyar kormány sok eszközt mozgósított, például a SZÉP-kártyán csökkentette a járulékokat és duplájára növelte a feltölthető összeget, ami júniusban az elmúlt évihez képest nagyarányú emelkedést eredményezett – tette hozzá.

A balatoni régió – benne a zalai partszakasszal, illetve Hévízzel, Zalakarossal és Kehidakustánnyal – kiválóan teljesített júliusban. A megyei fürdőhelyeken szinte telt házzal üzemeltek a szálláshelyek: a tó körül 1,5 vendégéjszakát hozott a főszezon első hónapja, ami 500 ezer látogatónak köszönhető, s több mint 80 százalékuk magyar turista volt. Összességében – elemezte a számokat Könnyid László – idén júliusban többen pihentek belföldön, mint tavaly ilyenkor. Ez különösen úgy értékes, hogy 2019 a „rekordévek rekordéve volt”, tette hozzá a szakember.

Augusztusra már most több mint 2,2 millió vendégéjszakát foglaltak országosan, a Balaton pedig ezek 40 százalékát adja – folytatta a vezérigazgató-helyettes –, tehát a térségben működő szolgáltatók jó idényre számíthatnak. Így korábbi előrejelzésüket fenntartva azt várják, a főszezonban a belföldi turizmus újabb csúcsokat dönthet árbevétel és vendégéjszakaszám tekintetében is.

A számokat augusztus végéig ismerjük, és az ősz is reményt keltő – mondta Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette: próbálják a külföldi piacokat is megcélozni, de természetesen nagyon óvatosan, így valószínűleg ősz elején is inkább a belföldi vendég lesz a jellemző.

Keszthely vendégforgalma már most meghaladja a májusi várakozásokat, s a reméltnél több a német turista. A szakemberek azt mondják, akik korábban Spanyolországban vagy éppen Portugáliában nyaraltak, az ottani vírushelyzet miatt ismét felfedezték a biztonságos Balatont.