Kiemelkedő szezont zártak az MSZÉSZ-tagszállodák a Balatoni régióban (turizmus.com)

A Balatoni régióban kiemelkedő érdeklődés mellett, 46 társult tag és több mint 30 tagszálloda részvételével folytatódott az MSZÉSZ régióülés-sorozata csütörtökön az alsópáhoki Kolping Hotelben. A résztvevők többek közt a kötelező szálláshely-minősítésről hallhattak tájékoztatást.


Baldauf Csabának, az MSZÉSZ elnökének és egyben a rendezvény házigazdájának köszöntője után a régiós ülés hagyományosan a tagszállodák beszámolójával kezdődött az üzletmenetről és a tervezett beruházásokról. Az elhangzottakat összesítve, a lassú indulás után kiemelkedő nyári szezont zártak a balatoni szállodák, sokan kétszámjegyű áremelés mellett tudtak árbevétel-növekedést elérni 2019 hasonló időszakához képest, többen regisztráltak 90 százalék körüli foglaltságot augusztusban. A forgalom júliustól, a szállodai tartózkodás védettségi igazolványhoz való kötöttségének eltörlésével és a határok megnyitásával robbant be. A pozitív trend szeptemberben is folytatódott, szintén kiemelkedő, egyes helyeken ebben a hónapban „soha nem látott foglaltsággal”.

Rádóczy Andrea, az MSZÉSZ Balatoni régiójának vezetője, a balatonfüredi Hotel Silverine Lake Resort tulajdonos-ügyvezetője arról számolt be, hogy minden füredi szálloda nagyon jó nyarat tudhat maga mögött, amiben jelentős szerepe volt a városban zajló számtalan rendezvénynek, és most is folyamatosan érkeznek a konferencia-lekérések. A régióülésre többen éppen azért nem tudtak eljönni, mert ezekben a napokban is sok az üzleti esemény a városban – tette hozzá.

A beszámolókból kiderült, kisebb vagy nagyobb mértékben, de mindenkit érint a munkaerőhiány – azokat a helyeket kevésbé, amelyek a kényszerszünet ideje alatt is megtartották az alkalmazottaikat. Ugyanakkor több szolgáltatónál is előfordult, hogy a végig megtartott munkaerő éppen a szezon elején állt fel  és „tűnt el Ausztriában”, vagy az építőiparban. Az egyik szálloda étterme például azért nem tudta idén nyáron a tavalyi forgalmat hozni, mert nem volt elegendő személyzete a vendégek kiszolgálására. Általános véleményként fogalmazódott meg a régióülésen, hogy a HR-helyzet kezelésére elkerülhetetlen lesz a külföldi munkaerő bevonása, és nemcsak a szomszédos országokból, hanem a harmadik világból is. Több szállodában már nyáron is ukrán szobalányok takarítottak, de – mint hallottuk – vannak vietnámi, thaiföldi és venezuelai dolgozók is a Balatonnál.

Ami a beruházásokat illeti, a szállodák e tekintetben óvatosak, sokkal inkább az emelkedő munkabérek kigazdálkodása élvez jelenleg prioritást. Nagyobb fejlesztésről csak a hévízi Európa fit, a siófoki Azúr, a zalakarosi Karos Spa és az alsópáhoki Kolping Hotel képviselője számolt be.

A cikk folytatása itt elolvasható.