A Balaton jól profitált a növekvő belföldi vendégáradatból (vg.hu)

Főleg az erős belföldi kereslet húzta a hazai szállodák teljesítményét szeptember végéig. A Balaton-régió mutatói a legjobbak. Az idén hét új hotel nyílt meg, a következő három évben ennek többszörösére számíthat a piac.

Szeptember végéig hét új hotel nyílt meg országszerte, az előkészítés és kivitelezés alatt álló szállodaberuházások révén azonban a következő három évben soha nem látott mértékű kapacitásbővülés várható, akár 52 budapesti és 26 vidéki új szállodával és meglévők fejlesztésével bővülhet a kínálat. Az idei belföldi vendégforgalom kiemelkedő mértékben bővült, erre alapulhat a szállodaipari növekedés. Vidéken majdnem a duplájával, 4 százalékkal, Budapesten pedig 14,5 százalékkal, azaz csaknem hétszer nagyobb mértékben nőtt a hazai vendégéjszakák száma a külföldiekhez képest – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének trendriportjából, amely az első három negyedévet öleli fel.

 

A hotelek árbevétele a Balatonnál nőtt a legjobban

A növekvő vendégforgalom hatására a hotelek árbevétele mindenütt emelkedett január és szeptember között: a legnagyobb mértékben a balatoni régióban, ahol 10,7 százalékkal múlta felül a tavalyi bázist. Mindeközben Budapesten 7,3 százalékkal, a főváro­son kívüli szállodákban 10,3 százalékkal több bevételt könyvelhettek el a szálláshelyek. Szeptemberben Budapesten a szállodák kihasználtsága 86,6 százalékra emelkedett, aminek hatására a bruttó szobaár az egy évvel korábbinál átlagosan 13,2 százalékkal volt magasabb, meghaladta a 32 ezer forintot. Az ágazat legfontosabb mutatója, a revpar, az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel pedig 27,7 ezer forintra emelkedett, ami több mint 14 százalékkal meghaladta az előző évi volument – állapítják meg az elemzésben.

 

Kevesebb a külföldi, de jóval több a belföldi vendég

A belföldi turizmus felpörgése elsősorban a balatoni régió szállodáinak mutatószámaira volt igazán jó hatással, ahol szeptemberben is kedvezően alakult az összforgalom, méghozzá a csökkenő, a tavalyitól 1,3 százalékkal elmaradó SZÉP-kártyás forgalom dacára. Mi több, a szálláshelyek árbevétele 7,2 százalékkal nagyobb volt a múlt évinél, annak ellenére, hogy a külföldi vendégéjszakák száma 5,8 százalékkal csökkent 2017 szeptemberéhez képest. A legfontosabb küldő piacok közül a legnagyobb, kis híján 11 százalékos visszaesést szeptemberben az orosz vendégéjszakák számában tapasztalták a régióban. Emellett az előző év szeptemberében regisztráltnál 9,5 százalékkal kevesebb cseh és 3,5 százalékkal kevesebb német vendég után volt bevételük a szállodáknak.