Kezdődik a vitorlás szezon (Keszthelyi TV)

Téli szárazföldi tárolást követően már készítik a hajótulajdonosok a szezonra hajóikat. Megkezdődtek a vízre emelések is a balatoni kikötőkben. Április közepétől május közepéig folyamatosan kerülnek a kisebb, nagyobb vitorlások a Balaton vizére. A vitorlásszezon a napokban megkezdődik.

Még több mint 50 vitorlás várakozik a keszthelyi Yacht Kikötő hajóparkolójában. A hajók többségéről már a ponyvák is lekerültek. Hamarosan  ez a parkoló tér  egészen más képet mutat, mert vízre teszik a téli tárolás után a hajókat. A vitorláskikötőben napok óta nagy a forgalom. Van tennivalójuk a tulajdonosoknak mielőtt vízre szállnak. Egy zalaegerszegi hajótulajdonos a 30 lábas vitorlását készíti fel a szezonra. Figyelve arra is, hogy  a szennyezőanyagok  ne kerüljenek a vízbe és a saját egészsége érdekében is védőfelszerelésben,maszkban csiszolja kedvelt vízi járművének alját.

Selmeczi József a Keszthelyi Televíziónak nyilatkozott..” 1967-ben vizsgáztam Keszthelyen kis hajóból, akkor még az volt, nem volt kis hajó vizsga, nagy hajó vizsga és azóta a víz a szerelmem. S amióta nagyobb hajóm van, az évente ápolni kell, rendezni kell. Az algagátlás a legfontosabb, minden évben azt megcsináljuk mert tulajdonképpen az fogja vissza a vízben a siklásában a hajót ha az alga rárakódik és le kell csiszolni. Én most egy nagyobb felújítást csinálok rajta mert egészen a gélig csiszolom le a hajót. Ami azt jelenti, hogy le kell még egyszer alapoznom, alapozás után pedig jön rá az algagátló.”

Naponta Keszthelyen a legnagyobb kikötőben 15-20 hajót emelnek a vízre. Nagy óvatossággal, szakmai felügyelet mellett rögzítik az emberek a hajókat. Már korábban előkészítették a daruzáshoz szükséges eszközöket így a beemelés munkafolyamatai gyorsan mennek. Minden mozzanat felügyelettel zajlik. Úgy mint a szezon végén.

„Október, novemberben kezdjük a kidaruzásokat,a téliesítési munkálatok akkor elkezdődnek. Talán akkor egy kicsit több munka is van,le kell ponyvázni őket, akkumulátorokat ki kell szedni, a motoroknak a téliesítését, hogy a fagy ne ártson el kell ősszel végezni, ezeket akkor csináljuk, ez a  nagyobbik feladat. Ugye azért már tavasz van, ragyogó napsütés és ezeknek a munkálatoknak a második üteme, a tavaszi kezdés történik ilyenkor.”-adott tájékoztatást Ács István kikötőmester.

Már a húsvéti ünnepnapok vitorlabontásra hívják a vitorlázókat, megkezdődik a vitorlás szezon. Arra minden készen áll. Akik nem készülnek el a hajótestek és a hajómotorok szervizelésével, nekik május elején is lesz lehetőségük arra, hogy vízre tegyék a hajójukat.