Kevesebb és drágább a dió, mint tavaly (tvkeszthely.hu)

Körülbelül a fele az idei diótermés a tavalyinak a termelők szerint. A kár nagyobb részét az egyre jobban elterjedő dióburok-fúrólégy okozza, amely nem csak a burkot, hanem a dióbelet is károsítja. Emellett a növény a gombás és bakteriális fertőzésekre is fogékonyabbá válik. Az alacsony termésátlag miatt a csonthéjas ára is jelentősen magasabb, mint az elmúlt években. 3300, 3600, 4000 forint. Ennyit kérnek az idei dió kilójáért a keszthelyi piacon.

Idén jelentősen visszaesett a diótermés hazánkban, ez látszik az árakon. A gazdák azt mondják, a csonthéjasnak közel fele rossz minőségű, így a hozam is sokkal kisebb az elmúlt évekhez képest.

„Már a levele lehullott körülbelül egy hónapja, meg folyamatosan hullik. A dió meg el van száradva, sülve a héjában, úgyhogy ami lepottyan, annak a zöme belül fekete szó szerint. Nem barna, hanem fekete. Ami van, az a kevés, az sem jó minőségű.” – mondta egy termelő, Ötvös Sándor.

Az árusok azt mondják, a vásárlók most még nem nagyon keresik a diót, az ünnepek előtt indul be jobban a vásárlási kedv. Felhívják a figyelmet azonban arra, hogy a gyenge termés miatt idén korábban elfogyhat a hazai dió, mint az elmúlt években.

Az egyik legtöbb problémát okozó kártevő a felsőpáhoki diótermesztő csapdáiban is látszik. Czoma Győző azt mondja, a légköri aszály is hozzájárult a diótermés csökkenéséhez, a legnagyobb kárt azonban a dióburok-fúrólégy okozza.

„Három-négy évvel ezelőtt még nem is figyeltünk a buroklégy kártételére. Most viszont teljesen ki vagyunk téve a buroklégy kártételnek, amit még tetőz az, hogy egy beteg burok vagy egy beteg dió a buroklégy miatt fogékonyabb lesz a gomba és egyéb más betegségekre is.” – tájékoztatott a diótermesztő.

A diótermesztő azt mondja, az idei termésnek körülbelül a felét sikerült megmenteni, annak ellenére, hogy folyamatosan permetezték a fákat. A szakemberek azt mondják, hogy a legnagyobb problémát nem az őshonos dióburok légy okozza, hanem egy olyan fajta, ami 2012-ben jelent meg hazánkban. A kártevő nem csak a burkot, hanem a dióbelet is tönkreteszi.

„Itt a gyümölcsösben például a 2016-os és ’18-as év összevetésében a jelenlétük körülbelül megnégyszereződött. A károsító terjedésével kapcsolatosan nagy probléma, hogy rengeteg szórvány terület van, tehát akár útszéleken, kint, amerre megyünk a mezőn, réten találkozunk diófával. Sőt, az erdeink esetében helyenként akár 0,5-1%-os elegyalkotó a diófa.” – tette hozzá Szabó Béla, a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának vezetője.

Mivel ezeket a fákat semmiféle vegyszerrel nem kezelik, ez kedvez a dióburok-fúrólégy elterjedésének. A károkozó miatt a dió idő előtt lehull a fáról, a termésburok pedig rátapad a dió héjára, és a dióbél penészedését okozza. A gazdák felhívják a figyelmet, hogy aki hazai diót szeretne, az időben vásároljon – számolt be a Keszthelyi TV.