Kétharmad havi eső esett a Nyugat-Dunántúlon – Sümeg kapta a legtöbbet

Kedden délután és este heves zivatarok söpörtek végig az országon, melyből a legtöbb csapadékot a nyugati országrész kapta.

(Fotó: Kiss Győző, Fonyód / Forrás: met.hu) 

Az Időkép néhány mérőpontján közel 40 mm-nyi mennyiséget mértek, Nagyatádon 39 mm-rel, Alsónemesapátiban 38 mm-rel zártuk a napot. A Hungaromet hivatalos mérései szerint a legtöbb Sümegen esett, közel 56 mm zúdult a városra.

A zivatarlánc néhány helyre viharos, 90, sőt 100 km/órát meghaladó széllökésekkel toppant be.  Pécsett 107 km/órát rögzített a szélmérő, a dobogó második fokára pedig Fonyód állhatott fel 90 km/órával.

Az Időkép előrejelzése szerint az előttünk álló napokban a Dunántúlon kevesebb lesz a csapadék, pénteken nyugaton, délnyugaton már nem is igazán kell számítani arra, hogy nyakunkba szakadjon az ég.

Maradt a fülledt, mérsékelten meleg idő: csütörtökön 22-28, pénteken 20-27 fokot mérhetünk a délutáni órákban.

Hétvégén a napos idő kerül túlsúlyba, amit nagyobb arányban a Dunántúlon szűrhetnek fátyolfelhők. Emellett gomolyfelhők is képződnek, de már csak elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, főként a délutáni órákban. Egy kicsit rákapcsol a nyár, délutánonként 23-29 fok jön.