Két Rippl-Rónai-festmény érkezik Kaposvárra (kaposvarmost.hu)

Két jelentős, tematikailag Kaposvárhoz, illetve Somogy megyéhez kötődő Rippl-Rónai alkotás érkezik hamarosan a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű és Városi Múzeumba a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből – írja a kaposvarmost.hu a kaposvári Városháza és a Magyar Nemzeti Galéria közleményére hivatkozva. A festményekért cserébe Kaposvár Rippl-Rónai József Nemes Marcell műgyűjtőről készült portréját adja.

 

A jövőben a kaposvári múzeum gyűjteményének részeként a mester villájában lesz megtekinthető az egykori tehetős kaposvári polgár, Hirsch Adolf nagyméretű portréja és a somogyi tájat ábrázoló Hóolvadás című alkotás, a Nemes Marcellről festett Rippl-Rónai-portré pedig a Magyar Nemzeti Galériába kerül a megyeszékhelyről.

Ezzel mind a két gyűjtemény az adott intézményhez és térséghez szorosan kötődő Rippl-Rónai József-festményekkel gazdagodik.

Jelenleg mind a három szóban forgó műalkotás állami tulajdonban van, azonban a vonatkozó jogszabályok szerint a Nemes Marcell-portré átadásához törvénymódosításra van szükség, míg a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből Kaposvárra kerülő képek esetében a vagyonkezelési szerződést kell módosítani. A Budapestre kerülő mű a Magyar Nemzeti Galériában lesz majd megtekinthető.