Két hónapra bezár a tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (vg.hu)

Két hónapig be se tehetik a lábukat az ország egyik legrégebbi kutatóintézetébe az ott dolgozó kutatók a Világgazdaság (vg.hu) értesülései szerint. Az döntésre a megemelkedett rezsiköltségek miatt volt szükség. A fenntartó Eötvös Loránd Kutatási Hálózat szerint „rendkívüli nyomást helyez” a kutatóhelyek idei és jövő évi költségvetésére az energiaárak gyors növekedése – írja a lap.

 

Hibrid munkavégzést rendeltek el a téli hónapokra a napokban 95 születésnapját ünneplő tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben, hogy ezzel spórolják meg az épületek felfűtésének drasztikussá vált költségeit.

A vg.hu értesülései szerint december 19-től február 10-ig sem a kutatók, sem a technikai személyzet nem léphet be az intézet területére, ez legkorábban csak február közepén lehetséges, ám a rendes munkarend várhatóan még márciusig nem áll helyre.

Úgy tudják, hogy az intézmény vezetése folyamatosan figyelemmel akarja követni, hogyan alakul az épületek energiafogyasztása, ennek függvényében dönthetnek a korábbi munkarend visszaállításáról.

Rendkívüli nyomást helyez a kutatóhelyek idei és jövő évi költségvetésére az energiaárak gyors növekedése – erősítette meg a vg.hu megkeresésére a fenntartó Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH). Mint írták, a költségek növekedéséről egyelőre nem áll rendelkezésre pontos adat, miután a kutatóhelyek több szolgáltatón keresztül többféle ellátási formában veszik igénybe az energiahordozókat, amelyeknek a jövő évi beszerzése több esetben még folyamatban van.

Az már látható, hogy nagyságrendileg több milliárd forintot tesz ki a várható többletköltség. Mindez rendkívüli intézkedéseket, a fejezeti támogatás keretében biztosított költségvetési tételek átgondolását és átcsoportosítását tette szükségessé

– írták, hozzátéve, hogy egyrészt a kutatóhelyek maguk is vállaltak és meghatároztak energiatakarékossági intézkedéseket, de van, ahol alternatív megoldások (például napelemek) alkalmazásáról is döntöttek már. Másrészt átcsoportosításokat hajtottak végre, amelyek fedezetet jelenthetnek a megnövekedett költségekre.

A kutatóhelyek vezetői ezenfelül saját hatáskörben dönthetnek az energiaköltségek csökkentését célzó intézkedésekről, például részleges otthoni munkavégzés elrendeléséről olyan esetekben, amikor a munkához nem szükséges a kutatóhelyeken rendelkezésre álló infrastruktúra (eszközök, berendezések stb.). Az ELKH-nál hangsúlyozták: továbbra is elsődleges céljuknak és feladatuknak tartják a munkaerő megtartását, a folyamatban lévő kutatások folytatásának és a kutatóhelyek működésének biztosítását – írja a vg.hu.