Két hétvégén is tobozszüretre hívja a családokat a Folly Arborétum (turizmus.com)

A tobozok szüretelése minden évben látványos élmény a Follyban, hiszen a badacsonyörsi arborétum örökzöldjei tíz méternél magasabbra is megnőhetnek, így a legmagasabb fákról alpintechnikával kell leszedni a tobozokat.

Az ágak végén növő tobozok bizonyos esetekben csak speciális eszközökkel szüretelhetők le. Ezért részben alpintechnikával, részben kézi szürettel történik a tobozok betakarítása. Idén már két hétvégén, november 18-án és 25-én is megszervezi Magyarország egyetlen magánarborétuma a tobozszüretet. Ezeken a napokon minden a tobozokról szól: a szüret mellett családi programokkal, toboz- és termésbemutatóval várják a látogatókat – írja a turizmus.com.

A tobozszüret célja elsősorban a magfogás: az örökzöldek magjait szaporításra és eladásra egyaránt felhasználják, a nem széteső tobozok pedig akár az adventi koszorúk díszítésére vagy más kézműves alkotások dekorációjához is használhatók.

Az eseményen a cédrusok, ciprusok, fenyők tobozainak betakarítása mellett a Folly munkatársai az óriástobozú fenyő szüretét is bemutató vezetett kerti sétán mesélnek az arborétum és fáinak történetéről. Emellett lehetőség nyílik a kert tobozainak, terméseinek megtekintésére, a gyermekek pedig pecséteket gyűjthetnek és akár „tobozkirakósat” is játszhatnak.