Két emléktáblát is avattak Becehegyen (tvkeszthely.hu)

Két emléktáblával is gazdagodott Becehegy az elmúlt hétvégén. Castelli Árpád 1943-ban tervezte és építette meg a vasúti megállót. Az ünnepségen rokonai is részt vettek.

 

A becehegyi vasúti megállóhely 1943. szeptember 27-i megnyitásának 80. évfordulója alkalmából emléktábla avatással tisztelegtek Castelli Árpád előtt.

Becehegyi egyesületünk úgy döntött, hogy elindít egy úgynevezett megemlékező programot, eseményeket, és a mai napon emléktábla avató ünnepségre hívtuk a vendégeket és egyesületünk tagjait. Egy igazi Becehegyi vonatkozású történet amire mi emlékezünk, konkrétan Castelli Árpád vasútépítő mérnökre – mondta el Fésűné Bálint Gizella, a Becehegyért és Paphegyért Egyesület elnöke.

Az emlékezőket a Becehegyért és Paphegyért Egyesület látta vendégül. Töreky András, helytörténész mesélt Castelli Árpád jelentőségéről, a környéknek nyújtott újító gondolatairól, tanulmányairól, családjáról, valamint hogy hogy került budapesti mérnökként a Balaton környezetébe. Először Zalahalápra, majd Keszthelyre és végül Becehegyre.

1942-ben épült itt az új műút, és mivel ő útépítéssel, vasútépítéssel foglalkozott, elképzelhetőnek tartom, bár erre adatunk nincsen, hogy ennek kapcsán került ide és úgy tetszett meg neki a vidék. Akkor éppen pont eladóvá vált egy telek egy régi borospincével, amit megvásárolt. Meghagyta az új épületet és ide építette az újat.

Castelli Árpád leszármazottai is részt vettek az ünnepélyes táblaavatásokon. Császár György anyai nagyapjának unokatestvére volt a vasútépítő. A családnak 110 éve van nyaralója itt, rendszeresen jönnek a Becehegyre.

Kilencen voltak testvérek, és az Árpád volt az, aki itt Keszthelyen lakott hosszú ideig és itt Becehegyen épített villát, illetve a becehegyi vasúti megálló építésében volt szerepe. Nagy büszkeség ez nekem, hogy két helyen is kapott emléktáblát, egyrészt a vasúti megállóhelynél, másrészt pedig az egykori házánál – fogalmazott meghatottan ifj. Császár György.

Az emléktáblákat a Becehegyért és Paphegyért Egyesület, Kocsis László – a Castelli nyaraló jelenlegi tulajdonosa – és Töreky András helytörténész állíttatta.