Keszthelyi fórum: A Balaton-parti területek építési szabályainak változásáról (zaol.hu)

Keszthelyen február 11-én, hétfőn 16.30-kor fórumot rendez az önkormányzat a polgármesteri hivatalban a Balaton-parti területek építési szabályzatának módosításáról. A településrendezési változásokról pénteken sajtótájékoztatót tartott Dósa Zsolt, az önkormányzat városstratégiai bizottságának elnöke és Nagy Bálint alpolgármester.

A bizottsági elnök hangsúlyozta: a januárban elfogadott változtatások többsége szigorúbb a törvényi előírásoknál, hiszen alacsonyabb maximális építési magasságot határoztak meg, mint a törvényben megengedett 12,5 méter. Részletesen is szólt az egyes övezeteket érintő, új méret- és magasságbeli szabályokról – számol be a zaol.hu.

A Balaton Szálló szomszédságában módosították a beépíthető alapterületet, mert az egykori motel területén az önkormányzat lehetővé szeretné tenni egy maximum nyolc méter magas épület megépítését, ami a Balaton Szállóval közel azonos magasságú. A Libás térséget érintően is lesznek változások. Dósa Zsolt közlése szerint a 17 éve működő kikötő területe zöldterületként volt nyilvántartva, most rögzítették a használatnak megfelelő besorolást. Mint mondta, itt nem módosították az építési előírásokat: maximum 7,5 méter magas épület állhat és legfeljebb a terület tíz százaléka építhető be.

– Szó sincs tehát arról, amit a Jobbik és a DK képviselői állítanak, hogy az itt élők életét ez hátrányosan befolyásolná, sőt ellenkezőleg, évtizedek után megindulhat a fejlesztés, ami gyakorlatilag a jelenlegi és a már lebontott épületek helyreállítását jelenti. A Libás strand térségében pedig egy többéves folyamat eredményeképpen lenne kisebb módosítás, kissé nőne a beépíthető szintterület, de a felszíni parkolók helyett mélygarázsok épülnének, így nőhet a zöldterület – ismertette Dósa Zsolt.

Elhangzott, hogy a Libás térség rendezési tervében szerepel egy tűszerű magasház építésének ötlete. Nagy Bálint alpolgármester közölte: a törvény ezt jelenleg nem teszi lehetővé, de ha változnak az országos előírások, akkor helyi népszavazást kezdeményez a tervről.