Keszthelyen is forgattak jelenetet a Hadik-filmhez (tvkeszthely.hu)

Hadik Andrásról készítik a következő nagyszabású magyar filmet. A történelmi kalandfilmben a magyar hadvezér életét mutatják be, hogy miként lett az osztrák sereg fővezére és Mária Terézia hadügyminisztere. A film egyes jelenetei a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban, valamint Gyenesdiáson az egykori bánya területén játszódnak. A Keszthelyi TV stábja jelen lehetett a forgatásokon.

Szikora János rendező tanácsokkal látta el a felvétel előtt Horváth Lilit, aki Mária Teréziát játssza. A Helikon Kastélymúzeumban egy hetet töltöttek a filmesek. A könyvtárban, a tölgyfa lépcsőnél és az északi szárnyban is vettek fel jeleneteket. A látványos huszárfilm a magyar történelem egyik legkiválóbb hadvezérének kíván emléket állítani. Az alkotás producere dr. Nagy Endre. A legendás huszártiszt életét és merész berlini portyáját feldolgozó játékfilm ötlete is tőle származott. Elmondta, régóta keresett egy szerencsés történelmi hőst, akit Hadik András személyében talált meg. A nagyszabású játékfilmben szeretnék a címszereplő személyiségét és lebilincselő élettörténetét bemutatni.

„Nagyon régen készült ilyen jellegű film. Tulajdonképpen a Kincsem volt az utolsó ilyen látványosabb kosztümös filmünk, de ez túlmutat azon is. Hiszen itt csatákat látunk, nagy lovas jeleneteket látunk, harcokat látunk. Szóval ez inkább visszanyúlik már a ’70-es, ’80-as évek film csinálásának időszakára.”

A Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 1,6 milliárd forint gyártási támogatást szavazott meg az 1757-ben játszódó mozifilmnek. 300-an dolgoznak a tökéletes alkotás megvalósításán.  Keszthelyen a szűkebb stáb dolgozott, de így is mintegy 150-en vettek részt a forgatáson. Hadik Andrást Trill Zsolt alakítja.

„Az érdekes az egészben talán az lehet, hogy a mának is valami szóljon. És ez abban nyilvánulhat meg, hogy vannak személyiségek, akik úgy tudnak karriert és becsületes karriert csinálni, hogy van mögöttük tett, amire büszkék lehetnek. Aztán úgy tudnak nemzeteket képviselni, ami mögött tényleg van teljesítmény.”

A kastély után az egykori gyenesdiási bánya területén folytatódott a forgatás. Ezután még Komáromba fog utazni a stáb. A Hadik című film várhatóan 2022 decemberében kerül a hazai mozikba. A főbb szerepekben Trill Zsolt és Horváth Lili mellett láthatjuk többek között Szabó Győzőt, Molnár Áront, Reviczky Gábort, Gáspár Sándort, Forgács Pétert vagy Mucsi Zoltánt. A forgatókönyvet Kis-Szabó Márk írta  – szól a Keszthelyi TV híradása.