Keszthely hazavár program: újabb fiatalok köteleződtek el (tvkeszthely.hu)

14 fiatal és két pár írta alá a Keszthely hazavár nevű program támogatási szerződését a héten. A 2018-ban indult projekt célja a város demográfiai helyzetének javítása, a támogatásra olyan fiatalok pályázhatnak, akik keszthelyi lakcímmel rendelkeznek és ezt a pályázat lejárta után még minimum egy évig megtartják, valamint vállalják legalább 25 órás közösségi tevékenység végzését.

A Keszthely hazavár program keretein belül 2018 júliusától 2020 októberéig 15 fő részesült rezsitámogatásban, 14 fő kapott keresetkiegészítő támogatást, 5 pályázó tanulmányaihoz járultak hozzá és 7 pár részesült első ingatlanhoz jutási támogatásban. Keszthely közel 200 millió forintnyi, vissza nem térítendő támogatást nyert a projekt megvalósítására. A program célja a Keszthelyen élő, innen elszármazott, illetve itt letelepedni szándékozó 18 és 35 év közötti fiatalok lakhatási körülményeinek javítása. Kedden délután a Goldmark Károly Művelődési Központ nagytermében 14 fiatal és 2 pár írhatta alá a támogatási szerződést.

„Ez a folyamat még most is fut, maga a pályázat, tehát lesz még egy lehetősége a keszthelyi fiataloknak, hogy jelentkezzenek és anyagi támogatáshoz jussanak. A következő időszakban indul meg a már többször emlegetett belvárosi lakások fölújítása, amelynek a célja pedig az lesz, hogy szintén a keszthelyi vagy Keszthelyre beköltöző fiatalokat támogassuk belvárosi, teljesen felújított és berendezett lakással, hogy amíg ők ott rezsiáron gyakorlatilag laknak, addig is tudjanak takarékoskodni az életük kezdéséhez” – tájékoztatott Nagy Bálint, Keszthely polgármestere.

A lakások felújítására és berendezésére a pályázat közel 100 millió forintot biztosít, jelenleg folyamatban van a közbeszerzési eljárás. A támogatás egyik alapfeltétele, hogy a pályázó minimum 25 óra önkéntes közösségi tevékenységet vállaljon. Ez segíti a szociális kapcsolatok kialakítását, a város számára pedig pozitívum, hogy a fiatalokat így be tudja vonni a közösségi életbe. A pályázat a tervek szerint 2022 tavaszán zárul, így várhatóan az idén és jövőre is lesz lehetőség újabb támogatások igénylésére – adta hírül a Keszthelyi TV.