Készen áll a nyárra a zánkai Erzsébet-tábor (Magyar Nemzet)

Amennyiben május közepén zöld utat kapnak, az Erzsébet Alapítvány nyáron újra gyermekeket táboroztatna a Balaton partján. A zánkai táborváros felújítása a vége felé közeledik, és augusztusban akár már a fonyódligeti helyszín is újra tud majd gyermekeket fogadni. Hornyák Tibor alapítványi elnök elárulta, hogy a felújítások után 140 ezer gyermek tud élni az üdülés lehetőségével.

Az a célunk, hogy a jövő nemzedékének minél szélesebb körben biztosított legyen az Erzsébet-táborozás lehetősége. Bővülni akarunk, hogy minél több gyermek nyaralhasson ottalvós táborban. Ennek érdekében az alapítvány már korábban megvásárolta a galyatetői volt BM-üdülőt, amelyből szintén tábor lesz, és ezután született a döntés arról, hogy a csillebérci tábor is az alapítvány tulajdonába kerüljön 

– mondta a Magyar Nemzetnek Hornyák Tibor, az Erzsébet-alapítvány elnöke.  A múlt héten döntött ugyanis az Országgyűlés arról, hogy Csillebérc is Erzsébet-táborként születhessen újjá a jövőben. Ez a helyszín jelenleg nem használható táborozásra, a terveik szerint a felújítása után, 2024-től, eredeti funkcióját ellátva gyermekek üdülését fogja szolgálni, 1500 gyerek tud majd itt egy időben táborozni – jelentette ki Csillebérccel kapcsolatban Hornyák Tibor.  Hozzátette: az a cél, hogy a Balaton megismerése mellett a gyerekek a fővárosba is eljuthassanak, Budapestet is megismerhessék, de közben egy színvonalas táborhelyen töltsék a nyári szünidőt.

Az Erzsébet-táborokba bárki jelentkezhet, ez intézményi szinten történhet. Ha túljelentkezés van, akkor rászorultsági szempontok alapján döntenek; a kapacitásbővítéssel azt lehet majd elérni, hogy mindenkit tudjunk fogadni – fejtette ki az alapítvány vezetője.

Beszélt arról is, hogy a zánkai tábor felújítása a vége felé tart, átfogó felújítás történt, az elmúlt ötven évben első alkalommal. A befogadóképesség 3400 fő lesz, és a személyzettel együtt négyezer ember lesz ott egy időben.

Összesen 14 lakóépületünk van, fürdőszobával, fűthető szobákkal, ezenkívül készül egy komplett játszóház, gyakorlatilag Közép-Európa legnagyobb konyháját és éttermét építettük meg, sportcsarnok, színházterem is létesült, és a strand is megújult, ezzel együtt a kikötő is kibővült

– sorolta az elnök. Hozzátette: innen indulnak majd a sárkányhajós (evezős) és sétahajós programok, idéntől két saját hajójuk is lesz.  Ezenfelül olyan lidókat készítettek, amelyek homokostengerpart-szerű strandot alkotnak, ezzel egy 21. századi gyerekparadicsom jön létre – összegezte Hornyák Tibor.

A fonyódligeti tábornak is zajlik a felújítása, remélhetőleg idén augusztusban megnyithat.

Itt egy klasszikus sátortábort idéző, jurta jellegű lakóhelyekkel rendelkező helyszínt építünk fel.  2018-ig tudtunk itt táboroztatni, de aztán annyira leromlott a táborhely minősége, hogy szüneteltetni kellett, idén augusztustól viszont itt is 800 gyermeket tudunk majd fogadni

– jelentette ki.

Az Erzsébet-táborok évente 140 ezer táborozót is tudnak majd fogadni.

Minden tábortípusnál részvételi biztosíték van, az ottalvós táboroknál ezer forint egész hétre, a napközisnél pedig száz forint naponta. Ez a jelképes összeg a jelentkezés komolyságát biztosítja, a büfében később le lehet vásárolni. Ennyi az összes díja a tábornak, minden mást ellátásként kapnak a résztvevők. Az ottalvós táborok esetén pedig az utazást is biztosítják, vonatokat indítanak, ezekre lehet bejelentkezni. Egy szerelvényre nyolcszáz fő fér, általában tele is szokott lenni – zárta beszámolóját Hornyák Tibor.