Keszegből készült lakoma Fonyódon (sonline.hu)

Egymás után úsztatták meg a forró olajban a paprikás lisztbe forgatott keszegeket szombaton délelőtt a Keszeg Napokon. A klasszikus recept mellett a halból bazsalikomos ízesítésű és sertészsírban sült is készült.

 

 Azt tapasztaljuk, hogy a helyiek és a nyaralók egyre nyitottabbak a halételek iránt, már nem csak a hekk a sláger, megnőtt a kereslet az édesvízi halak iránt – mondta el Fehér József , a Jocikonyha tulajdonosa. Hozzátette: még mindig dominál, hogy kevés szálka legyen benne, emiatt a szürke harcsát kedvelik a legjobban. A gyerekek is egyre többször kóstolják meg az édesvízi halakat, nem csak szüleik.

Fonyódon nem maradt el a halászlé és a harcsachips sem, amely mellé köretként fokhagymás, sajtos-tejfölös, mangalica szalonnás tócsnit kínáltak.

Minden hétvégén tematikus programokkal készülünk, ezúttal a keszeg, legközelebb a harcsa lesz főszerepben – mondta el Posza Róbert, a Keszeg Napok főszervezője. Kiemelte: a keszegfélék évszázadokon keresztül kaphatók voltak vízparti büfékben, vásárokban, majd kissé kikerültek a hazai közönség fókuszából, néhány éve kezdett éledezni újra a népszerűsége. A gasztronómiai kínálat mellett koncertek is lettek volna, de a rossz idő miatt elmaradtak, ezeket a későbbiekben pótolják – írja a sonline.hu.