Késő avar kori sírokat tártak fel Veszprém határában (veol.hu)

Nyolc késő avar kori sírt tártak fel a déli elkerülő út építése során Veszprém határában a szakemberek a tél végén.

Ahogyan arra a régészek számítottak, a novemberben a Budapest úti csomópont közelében feltárt közép avar kori temetőrész után a nyolcas út építésének következő szakaszánál is leletekre bukkantak. S. Perémi Ágota régész-főmuzeológus a veol.hu-nak elmondta, januárban és februárban két ütemben összesen nyolc sírt tártak fel, a tavalyi területtől mintegy 80-100 méterre északra.

Hozzátette, ez a viszonylag nagy távolság egyrészt jelzi, hogy az avar temető lényegesen nagyobb kiterjedésű volt, másrészt időbeni távolságot is jelez, mivel az idei feltáráson az itt élő közösség késő avar kori – a késői időszak korai fázisába sorolható – temetkezéseit találták meg. Ez azt jelenti, hogy a 7. század végén itt megnyitott temetőt még a 8. század első felében, közepén is használták.

A késő avar kori sírokból sok állatcsont került elő: sertés, szarvasmarha, juh, tyúk, amelyek mennyisége és összetétele a pogány szokások erősödését jelzi a közösség hitvilágában. Emellett egy érdekes temetkezési szokást is megfigyeltek: néhol a csontvázak alatt 8-10 centiméteres földréteget találtak, ami arra utalhat, hogy temetéskor valamilyen szerves anyagot helyeztek a sír aljába. Azt, hogy ez mi lehetett, már nem lehet tudni, az eltelt közel 1300 év alatt ezek elenyésztek.