Keresik a balatoni panorámát és a gasztronómiát (vitorlazzitthon.hu)

Az elmúlt években összefogtak a borászok, vendéglátósok, és célul tűzték ki, hogy minél szélesebb körben bemutathassák, milyen páratlan életérzést kínál a Kishegy Balatonlellén. A kilátás mellé ugyanakkor különleges gasztronómiai élmény is társul – tavasszal a Kishegyi Kortyok és Falatok rendezvénnyel, ősszel pedig az idén immár második Murci Fesztivállal kedveskednek az odalátogatóknak.

A Kishegy tulajdonképpen Balatonlelle szőlőskertje, ami egy ékszerdoboz – fogalmazott a vitorlazzitthon.hu-nak Pócz József borász. A Pócz Pincészet vezetője kifejtette: a hegytetőn Tihanytól Keszthelyig belátni az egész Balatont, tiszta időben pedig ellátni Marcaliig is. A panoráma mellé különleges növényvilág is társul, és nem utolsó sorban a gasztronómia. Emlékeztetett: a Hegyszépítő Társaság tagjaival néhány évvel ezelőtt találták ki, hogy a látvány mellé programot is kell biztosítani. Így indult el a már hagyományosnak mondható, tavaszonként megrendezett Kishegyi Kortyok és Falatok, valamint az őszi Murci Fesztivál. A borász szerint azáltal, hogy a borászok, éttermek, cukrászdák, helyi vállalkozók összefogtak, elősegítik azt, hogy a Balaton ezen része az év minden hónapjában izgalmas célpont lehessen a látogatóknak.

A lelleiek tehát az elkövetkező időszakban sem dőlnek hátra. Október 19-én jön a Murci Fesztivál, majd novemberben a Márton-napi libalakomák következnek. Januárban érkezik a Vince-napi vesszőszentelés és mangalica disznóvágás, majd a mandulavirágzás ünnepe, áprilisban pedig a Kishegyi Kortyok és Falatok – sorolta a programokat Pócz József. A borász végül mesélt a 2019-es évjáratról. Pócz József elmondta: az első, korai fehér borok már elkészültek, a vörös borok erjednek, a rozé egy része – miután a Pócz Pincészet kései fajtákból készíti – szintúgy erjedés alatt áll. Hozzátette: az idei évben szépek lettek a fehérborok, a vörösek gazdagok tanninban, színanyagban, ami mellé magas alkoholtartalom társul. Elárulta: ebben az évben készülnek egy különlegességgel is, ami egy édes, késői szüretelésű sárga muskotály.

A teljes interjút a www.vitorlazzitthon.hu oldalon hallgathatják meg.