Kerékpáros pumpapályát avattak Balatonalmádiban (veol.hu)

A Vörösberényi Általános Iskola mögött kialakított létesítmény 24 millió forintból készült, 12 millió önerőt biztosított a város, 12 milliót pályázaton nyert el az önkormányzat.

Kepli Lajos, Balatonalmádi polgármestere arról beszélt, a projekt már a tavalyi évben befejeződött, mindössze az ivókút és a villanyvilágítás kialakítása húzódott el, de már ezeket is megoldották – tudósít a veol.hu.

A pálya nagyon gyorsan népszerű lett, rengetegen használják – mondta a város első embere.  Más sportos beruházást is tervezünk a későbbiekben, a futókör egyelőre nem valósult meg, de nem tettünk le róla – tette hozzá.

Kacsó Dániel, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság sajtófőnöke megosztotta, hogy a 2019-ben még csak görparkra és futókörre lehetett pályázni, azonban kiszélesítették a kört, a bringaparkot is belevették a lehetőségek közé. Tavaly 2020-ban 22 sikeres pályázat valósult meg 450 millió forintból, míg idén már 36-an nyertek el támogatást a 300 milliós keretösszegből.

– A 8-10 éves korosztály számára sok lehetőség van, de az idősebbek számára már kevesebb. Az ilyen bringaparkok most ezt a hiányt pótolják. Miközben tekernek, nagymértékben fejlődik a technikai tudásuk, az egyensúlyérzékük, és a biztonságos közúti közlekedésben is hasznát veszik az itt tanultaknak. A mai digitális világban ez a bringapálya valódi élményt ad, ahol nemcsak sportolhat a gyerek, hanem közösségre és barátokra lel -mondta.

Tóth András, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség projektvezetője kiemelte, a pumpapálya újabb kikapcsolódási lehetőség, és jó látni, milyen sokan használják.

Bokros Manassé, a Veszprémi Kerékpáros Egyesület első embere kifejtette, a nemzetközi mezőnyhöz képest infrastrukturálisan komoly lemaradásban van a versenysport, ám ez a pálya most hiánypótló létesítmény.

Nagyszerű alapokat szerezhetnek itt a fiatalok, és ha sokat használják, akkor még egy lépést tehetnek a profivá válás útján – vélekedett.