Kék Hullám Zászlót kaptak a legjobb balatoni strandok

A 2020-as év rendhagyó volt az egész ország, így a Balatoni Szövetség (BSZ) életében is. A tavaszi veszélyhelyzet miatt rendezvények maradtak el, de a szövetség a június elején összehívott elnökségi ülésén döntött arról, hogy a hagyományokat tiszteletben tartva idén is meghirdeti a Kék Hullám Zászló strandminősítést. A felhívás így a szokottnál jóval később jelent meg, a jelentkezési határidőt is rövidre szabták. Mindezek ellenére nagy érdeklődés mellett 35 strand jelentkezett a megmérettetésre. A minősítés során legtöbb pontszámot elért strand idén a gyenesdiási Diási Játéktrand lett – áll a BSZ közleményében. (A képes beszámolónk itt érhető el.)

Mint minden évben, most is voltak új jelentkezők, visszatérő pályázók, de voltak, akik idén nem vállalták a megmérettetést.

A helyszíni bejárások – a szokásosnál mintegy két héttel később- 2020. június utolsó hetében zajlottak az értékelésbe bevont partnerek, szervezetek képviselőinek részvételével, de így is találtunk olyan strandot, amely még nyitás előtt volt.

A Balatoni Szövetség partnereként a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai helyszíneltek a strandokon.

A Balatoni Szövetség mindig fontosnak tartotta a társadalmi szerepvállalást, hagyományos különdíjainkkal (családbarát strand, kerékpáros-barát strand, legzöldebb strand), is ez volt a célunk. idén, reflektálva a kialakult helyzetre, fontosnak tartottuk felhívni a figyelmet a járvány-elleni védekezés fontosságára a balatoni strandokon is, ezért idei különdíjunkat a járványügyi védekezésben legfelkészültebb strandnak adjuk. Segítséget kértünk az ellenőrzés során a megyei tisztifőorvosoktól, így a megyei kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának képviselői jöttek velünk a helyszíni bejárások során.

Idén –az elmúlt évekhez hasonlóan- újra egytől öt csillagig kaptak értékelést a nevezett strandok, ezzel is jelezve a fürdőhely színvonalát.

A minősítés során a bizottság vizsgálta a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét, a környezet állapotát, a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, de a gyerekbarát szempontokra (pelenkázó, családi öltöző) is odafigyelnek. Vizsgálták a strandi vendéglátóhelyek kínálatát és egyéb szolgáltatásokat (WIFI, értékmegőrző stb.).

A három Balaton parti megye: Veszprém, Zala és Somogy megye önkormányzata különdíjat ajánlott fel egy-egy – a minősítés során kiemelkedően szereplő- megyéjükben fekvő strand számára.

A minősítés során legtöbb pontszámot elért strand idén a gyenesdiási Diási Játéktrand lett, mely az S-TÉR Kft különdíját kapta, 200m2 nagyságú homokfelület Sandmaster homoktisztító technológiával történő megtisztítását.

A Balatoni Turizmus Szövetség különdíjat ajánlott fel a legdinamikusabban fejlődő strand számára. Ezt idén a balatonedericsi Zöld Hullám strand kapja.

A Balaton járványügyi védekezésben legfelkészültebb strandja 2020. címet idén a gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el.

  • A Somogy Megyei Önkormányzat különdíját a fonyódi Bélatelepi Strand kapta
  •  A Veszprém Megyei Önkormányzat különdíja a Csopak Községi Strandhoz került.
  • A Zala Megyei Önkormányzat különdíját a keszthelyi Libás Strand kapta.

 

Öt csillag: (17)

1./ Vonyarcvashegy Lidó strand

2./ Balatongyörök Községi strand

3./ Gyenesdiás Diási Játékstrand

4./ Szigliget Községi strandfürdő

5/ Balatonfüred, Kisfaludy strand

6./ Alsóörs Községi Strand

7./ Balatonfüred, Esterházy strand

8./ Csopak, Községi strand

9./ Keszthely Városi strand

10./ Balatonalmádi Wesselényi Strand

11./ Balatonberény Községi Strand

12./ Balatonföldvár Keleti Strand

13./ Zamárdi Nagystrand

14./ Badacsonytomaj Városi Strand

15./ Balatonederics Zöld Hullám Strand

16./ Gyenesdiás Gyenesi Lido Strand

17./ Balatonszárszó Mikszáth utcai Központi Strand

 

Négy csillag:  (14)

18./ Révfülöp Szigeti Strand

19./ Révfülöp Császtai strand

20./ Ábrahámhegy Községi Strand

21./ Balatonudvari Községi strand

22./ Balatonlelle Napfény Strand

23./ Keszthely Libás strand

24./ Siófok, Nagystrand

25./ Zánka Községi Strand

26./ Fonyód, Bélatelepi Strand

27./ Fonyód, Panoráma strand

28./ Balatonudvari Fövenyesi strand

29./ Balatonmáriafűrdő Központi Fizető strand

30./ Balatonföldvár Nyugati Strand

31./ Badacsonytomaj, Badacsony Strand

 

Három csillag: (3)

32./ Keszthely Helikon strand

33./ Fonyód Városi Strand

34./ Balatonfüred Camping (Széchenyi Strandfürdő)

 

Két csillag: (1)

35./ Balatonberény, Berény Naturista Camping strandja