Kastélyokat és palotákat tulajdonol a pécsi nyugdíjas

14 450 db gyufaszálból hét és fél hónap alatt készült el a balatonedericsi Fekete-kastély kicsinyített mása. Az élethű makett Szűcs Pál pécsi nyugdíjas legújabb alkotása, mely immár a 16. ismert épület a mester gyűjteményében.

Fotó: Facebook

A rumi, a csalapusztai, a mikosdpusztai, a tiszadobi, a turai és a ladi kastélyok élethű, kicsinyített mása mellett a neuschwansteini és egy skót kastély makettjét is megalkotta, de a tornyok és bástyák mellett olyan középületek is kikerültek a kezei közül, mint a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vagy a Pécsi Rendőrkapitányság.

Szűcs Pál közel fél évszázada foglalkozik épületmakettek építésével. Az épületeket személyesen keresi fel, majd emlékezetből és az ott készített fotók alapján tervezi meg. Az építés során a gyufaszálak mellett egyéb faanyag is kerül a makettekbe  A nyugállományú rendőr alezredes naponta öt-hat órát tölt pusztuló műemlékeink újjáépítésével. Az edericsi kastély makettjének tavaly októrben állt neki és június elejére készült el a 43 centiméter hosszú, 28 centiméter széles és 26 centiméter magas alkotás- mondta el hirbalaton.hu kérdésére a mester.

Az eddig elkészült kastélymaketteket augusztusban egy kiállításon is megcsodálhatják az érdeklődők. Ha minden a tervek szerint alakul  – és ebbe legfeljebb a járványhelyzet szólhat bele  – Balatonedericsen láthatjuk egyben a gyűjteményt.