Kárpátaljai gyerekek táborozását segíti a Duna Aszfalt (mti)

A Duna Aszfalt 19 millió forinttal segíti a Kárpátaljai Szövetség hadiárváknak és művészeti iskolás gyerekeknek 12. alkalommal szervezett rehabilitációs és alkotótáborát. A 250 résztvevő ellátását fedező támogatást jelképező csekket pénteken adták át Balatonföldváron, a tábor helyszínén.

Benza György, a Kárpátaljai Szövetség elnöke az eseményen újságíróknak azt mondta: példátlanul nagy összeghez jutott az 1989 óta működő szervezet. Kiemelte, május végétől augusztus végéig több turnusban, képzőművészek és zenészek közreműködésével, 350-400 kárpátaljai gyermek európai színvonalú táboroztatására van mód.

A foglalkozások segítenek a résztvevőknek identitásuk megőrzésében, a magyarul nem beszélő ruszinoknak vagy félig ruszinoknak pedig abban, hogy fontossá váljon számukra a magyar nyelv ismerete – tette hozzá. Megjegyezte, Kárpátalján a magyar kormánynak köszönhetően 14 ezer gyerek tanul magyarul, helyben nagyobb az érdeklődés a magyar, mint az angol nyelv iránt, ami egyedülálló jelenség.  “Ezt a folyamatot erősíteni kell, csatlakozva a kormány nemzetépítő programjához” – szögezte le.

Lehel Zoltán, a Duna Aszfalt innovációs főmérnöke azt hangoztatta, hogy a számos autópálya-építésen és külföldön is egyre többet tevékenykedő cég a társadalmi felelősségvállalása jegyében fontosnak tartja a külhoni magyar fiatalok segítését.
Számunkra mindig hangsúlyos volt a fiatal reménységek, tehetségek felkarolása, és a felhőtlen gyermekkor biztosítása, legyen szó sportverseny szponzorációjáról, kórházi gyerekosztály felújításáról vagy kikapcsolódást nyújtó táborról – fogalmazott. Úgy vélte: a kelet-ukrajnai katonai konfliktussal összefüggésben idén is indokolt volt a Kárpátaljai Szövetség rehabilitációs táborának megszervezése, amit örömmel támogattak.

Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa arról szólt, hogy Kárpátalja a magyar kormány részéről megkülönböztetett figyelemben részesült az elmúlt nyolc évben.

A figyelem középpontjába mára a gazdaságfejlesztési kérdések kerültek amellett, hogy továbbra fokozottan támogatjuk Kárpátalja magyar és nem magyar szociális, kulturális, társadalmi viszonyait, mert nem szeretnénk, ha nagy szakadék alakulna ki az egyre erősödő Magyarország és a gazdasági válsággal küszködő Ukrajna, illetve a Kárpátalján élő magyar közösség között – fogalmazott. Utalt rá, hogy a kárpátaljai gazdasági programra jövő év végéig 32 milliárd forintot költenek.
A kormánybiztos szavai szerint a cél kettős: a magyar közösség szülőföldön tartása és a kárpátaljai többségi nemzet szimpátiájának fokozása – az MTI híradása szerint.