Károkat okozott a keddi viharos szél Keszthelyen (tvkeszthely.hu)

Fákat döntött ki és ágakat szakított le a viharos, 65-75 km/h-s szél kedden Keszthelyen is. A délelőtt során összesen négy helyszínre riasztották a tűzoltókat. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint sok munkája volt a megyében a lánglovagoknak.

 

Egy hatalmas faág zárta el az utat a gyalogosok elől a Kossuth utcában. Mintegy 10 méteres magasságból tört le a viharos szél miatt. A fő ága a mellette lévő fára esett, mely továbbra is veszélyforrást jelentett. A keszthelyi tűzoltók reggel 9-kor kapták a riasztást. Kiérkezésüket követően azonnal megkezdték a terület körbeszalagozását, valamint a forgalomtól is elzárták a területet az útjelző bójákkal. Nem sokkal ezután a sérült gesztenyefát gépezetes tolólétra és motorfűrész alkalmazásával távolították el.

Nem sokkal 10 óra után megérkezett egy létrás autó. Ennek segítségével könnyebben tudták darabolni a megsérült gesztenyefát. Minderre azért volt szükség, mert hatalmas balesetveszély leselkedett a járókelőkre.

A gesztenyefánál sokat kellett dolgozniuk a lánglovagoknak, hogy minél gyorsabban elhárítsák a veszélyt. A vágási munkálatokkal negyed 12 környékén végeztek a szakemberek. De nem csak ezen az egy helyszínen kellett helyt állniuk a tűzoltóknak. Keszthelyen és a megyén belül is számtalan más területen kellett kárelhárítási munkálatokat végezniük.

„A keddi napon főleg Keszthelyen adott munkát az erős szél a tűzoltóknak. A kora reggeli órákban teljes szélességében elfoglalta az úttestet egy kidőlt fa a Vörösmarty utcában. A délelőtt folyamán további három helyszínre kellett vonulniuk. Először egy fa dőlt vezetékekre az Ady Endre utcában. Aztán nem sokkal később a Skála közben egy épület oromsezgélyét bontotta meg az erős szél. És nem csak a keszthelyieknek adott munkát az erős szél, ugyanis Muraszemenye külterületén ugyancsak emiatt fa dőlt az úttestre. Itt a forgalmi akadályt a letenyei hivatásos tűzoltók szüntették meg” – mondta el Kósi Zsolt szóvivő.

A helyenként 65-75 km/órás szél hatására sok helyen törtek le kisebb faágak is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a Dunántúl nagy területén ma is erős északnyugati szélre kell számítani – a Keszthelyi TV híradása szerint.