Karácsonykor fogy a legtöbb hal hazánkban (tvkeszthely.hu)

Elkezdődött a kopoltyúsok lehalászása a tógazdaságokban. A Marcali víztározónál évente mintegy 600 tonnányi pikkelyes kerül a forgalmazókhoz. A hazai piacokon a ponty és a harcsa a legnépszerűbb, az éves megvásárolt halmennyiség mintegy 40%-a fogy el karácsonykor. A szakemberek úgy vélik, az idei évben nem emelkednek az árak – tudta meg a tvkeszthely.hu.

Húzzák a hálót a halászok a marcali tógazdaságban. Az elmúlt hetekben már megkezdődött a lehalászás, a november végi szokatlan meleg azonban nem kedvezett a munkának. A Marcali víztározónak köszönhetően az innen lehalászott halak jelentős természetes táplálékhoz jutnak. Elsősorban pontyot és busát nevelnek, de süllő, csuka és harcsa is található itt. Az innen származó halak rendkívül jó minőségűek.

„Ez egy 416 hektáros tározó, hatalmas nagy vízterülettel, hatalmas nagy természetes hozammal és ehhez képest aránylag ritkább népesítéssel és kevesebb takarmánybevitellel dolgozunk. Ezért a természethez közelibb húsminőséget állít elő ez a nagy tó.” – tájékoztatott Szabó Zoltán, a Tógazda Halászati Zrt. Marcali telephelyének üzemegység vezetője.

A halak lekényszerítése akár napokat is igénybe vehet. Ezt követően húzhatják ki a hálót a külső halágyban. A szakemberek mintegy 600 tonnányi halat várnak a Marcali víztározóból. Ekkora mennyiség lehalászásához gépekre is szükség van. Éppen ezért a halakat gépi szák segítségével emelik ki a halágyból, ezt követően kerülnek a válogatóasztalra.

Itt fajta és méret szerint válogatják a kopoltyúsokat. A válogatóasztalról oxigénnel dúsított tartályba kerülnek, így szállítják a megrendelőhöz, vagy a telelő tavakba a pikkelyeseket. A hazai hal nem csak itthon, hanem külföldön is népszerű.

„A legkeresettebbek a Magyarországról származó ragadozó halak, elsősorban a fogassüllő, a harcsa, a csuka, de nem utolsó sorban a ponty is. Kitűnő minőségűek a magyar halak. A ragadozó halak már-már bio minősítést kapnak, de a ponty is egy ökotermék, hiszen nem etetünk gyógyszereket, nem etetünk premixeket. Kizárólag gazdasági abrakokat etetünk, és ha nem zsírosodik el a ponty a kukoricától, akkor kitűnő minőségben értékesíthető. Romániába, Ausztriába, Németországba, Lengyelországba folyamatosan exportálunk.” – emelte ki Dr. Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Bár hazánk még mindig nem tartozik az élmezőnybe az éves halfogyasztás tekintetében, az idei évben javult a statisztika, jelenleg 6,7 kilogramm az egy főre jutó éves halfogyasztás. A szakemberek szerint az idei évben nem emelkednek a kopoltyúsok árai, sőt a bő kínálat miatt akár csökkenést is tapasztalhatnak a fogyasztók.

Videó: tvkeszthely.hu