Kamerákat telepítenek, fejlesztik a közvilágítást Szentbékkállán (veol.hu)

Szentbékkállán élhetőbb, biztonságosabb község szeretne lenni: a meglevő, hozzávetőlegesen 80 köztéri lámpa helyett 180 közepes teljesítményű ledes lámpa világítja meg hamarosan a falu minden pontját – írja a polgármesterrel, Sárvári Csabával interjút készítő veol.hu. Fejlesztik az internethálózatot, változtatnak a hagyományos kulturális programokon, és építési telkeket alakítanak ki az észak-balatoni településen.

Sárvári Csaba elmondta, nagy részben pályázati támogatással, de némi önerővel már folyamatban van a közvilágítás bővítése és korszerűsítése. Az összes villanyoszlopra kerül lámpatest. A fejlesztés elkezdődött, a temetőben a ravatalozónál már működik a mozgásérzékelős lámpa, de hamarosan magát a temetőt is felszerelik nyolc, kisebb teljesítményű ledes kandeláberrel. Azt követően a többi közterületen, az utcákban is felszerelik az új lámpákat.

A közterületek rendbe tétele szintén sürgető feladat, első körben a beteg fákat, hársfákat távolítják el. Ahol lehet, facsemetét ültetnek, figyelembe véve a villamos vezetékek helyét, de azt is, hogy mely fajták honosak a környéken. Szakértő tanácsát kérték ki, így többek közt szilfát és törpe kocsányos tölgyet ültetnek, valamint díszbokrokat, például madárberkenyét.

A meglévő tíz térfigyelő kamerát korszerűbbekre cserélik, valamint további kettőt felszerelnek még. Azokat a rendőrségre kötik be. A település megközelítését segítő két úton, a község szélén pedig sebességmérőt helyeznek el a tervek szerint. A faluban ugyanis megnőtt a forgalom, ugyanakkor a sebességkorlátozást nem tartja be mindenki.

Az érdeklődés továbbra is nagy a szentbékkállai ingatlanok iránt, ezért az önkormányzat részben terület vásárlásával, részben pedig saját területe felhasználásával nagyjából tíz-tizenkét építési telket alakít ki hamarosan, és jutányos áron értékesíti azokat a letelepedni szándékozók részére. Fejlesztik az internethálózatot is hamarosan, és változtatnak a hagyományos kulturális programokon. Például bevezetik a farsangi fánksütő versenyt, és a Káli vigasságok helyett Káli forgatagot rendeznek, a korábbinál színvonalasabb programokkal – tudta meg a veol.hu Sárvári Csabától.

A polgármester arról is beszámolt, hogy az első feladatok között befogadó állatvédő szervezetet kerestek egy gazdátlan ingatlan területén élő 12 kutyának, amelyek falkában járták a település utcáit.