Káli istennő és falusi történetek a zánkai tűzfalakon

Street art egy zánkai kőkerítésen, kortárs festmény egy házfalon, színek és dallamok párban, DJ Qucee szettje egy ház udvarán, az underground pop legizgalmasabb hazai előadói és a helyi gyerekkórus koncertje egy felújított pajtában, a helyi értékek és a progresszív művészet összefonódása – ezekről szól a VEB2023 KULTHÁLÓ projektjének zánkai története.

(Fotó: Kisbirtok Kultbázis)

A Kisbirtok Kultbázis Színes falu, színes ház elnevezésű összeművészeti programsorozata több, mint egy egynyári projekt: a szervezők reményei szerint messze túlnyúlik az időn és a házfalakon. Az alkotás folyamatáról, a beavatásról, a művészetekhez való közelségről szóló programsorozat elindítója és befogadója Szabó Andrea, a Kisbirtok Kultbázis megálmodója, kommunikációs vezetője Budavári Dóra, zenei felelőse Tóth Szabina. Mindhárman a hosszú távú balatoni értékteremtésben és a szinergiákban fontosságában hisznek.

„Színezzük ki együtt Zánkát!” – így hangzott a KULTHÁLÓ keretében közzétett felhívás. A Kisbirtok Kultbázis olyan zánkai felületeket keresett, amikre kortárs képzőművészek helyezhetnek fel alkotásokat: street art, balatoni felfogásban, a faluképbe illő és a helyi kontextusba beágyazott falfestményekkel. A Színes falu, színes ház projekt keretében 6 alkotás készül el, melyeket izgalmas szakértői beszélgetésekkel, művészeti sétával és improvizációs koncertekkel fűszerezve mutatnak be minden hónapban, májustól szeptemberig – érdemes lesz figyelni a leleplező eseményeket. Szeptemberben pedig jön a finálé: a helyi gyerekkórus és asszonykórus, valamint a résztvevő underground pop, jazz, soul zenészek adnak közös koncertet a felújított pajtában, és egy séta keretében lehet bejárni majd az összes elkészült művet, az alkotók által bemutatva.

A Kultháló VEB2023 helyszínein idén is művészeti ágak, élmények és emberek érnek össze, és alkotnak hálózatot. Helyiek a nagyvárosiakkal, zene a festészettel, lokális az egyetemessel, állandó a pillanatnyival. Így lesz ez a Kisbirtok Kultbázison is!