Júniusra tevődik át a főszezon: többen mondják ki a boldogító igent (sonline.hu)

Míg korábban a július, augusztus, ma már a június az igazi esküvői szezon. Megyeszerte egyre többen mondják ki a boldogító igen. Divat külső helyszínen tartani az esküvőt, de az ételek terén még mindig a hagyományos menü dominál.

– Már nagyon sokan bejelentkeztek tavaly, idénre már tele vagyunk – mondta el Járfás Rózsa. A kaposvári Tenisz Klub üzletvezetője hozzátette: a hagyományos lakodalmas menü nem ment ki a divatból, nem hiányozhat az asztalról sem a húsleves, sem a pörkölt. A desszertet általában a násznép hozza, nagyon kedvelt az úgynevezett kopasztorta, amit gyümölccsel díszítenek. De továbbra is megtalálható a pörkölt cukros torta és a rétes is az az asztalokon. Az italoknál nyáron a limonádék, házias szörpök jelennek meg, az alkoholos italoknál pedig a fő rövidital a pálinka.

– Ötven főtől egészen száz ötven főig rendezünk lakodalmakat. A díszítésben megjelenő trendek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Dominál a vintage stílus, de kedvelt a zöld, fáradt rózsaszín és a barna szín is – tette hozzá Járfás Rózsa.

– Az utóbbi időben divat, hogy hajón vagy közvetlen Balaton parton mondják ki a boldogító igent – mondta el a sonline.hu-nak Köselingné Kovács Zita. Balatonföldvár jegyzője hozzátette: a települések rendeletben szabályozzák, hogy mennyibe kerülnek a házasságkötő termen kívül tartott esküvők. Balatonföldvár esetében a hajón tartottért hatvanezer forintot, egyéb más külső helyszínért pedig negyvenezer forintot kérnek. Megemlítette: nagyon erős hónap a június náluk, de már szeptemberre is van foglalásuk esküvői időpontokra.