Július 1-től ismét fizetni kell idegenforgalmi adót (siofok.hu)

A járványhelyzetre való tekintettel tavaly április 26-a óta az idegenforgalmi adót (ifát) csak bevallani kellett a szálláshelykiadóknak, beszedni nem. A vendégeket július 1-től újra terheli az ifa-fizetési kötelezettség a vendégéjszakák után, a szálláshelykiadóknak tehát ismét gondoskodni kell a kurtaxa beszedéséről és befizetéséről – egy kormányrendelet szerint. Ez ugyanúgy történik, ahogy a korábbiakban is – olvasható Siófok honlapján.

 

A siófoki önkormányzati adóhivatal közleményéből:

“2021. július 1-től ismét idegenforgalmi adó-fizetési kötelezettség terheli tisztelt vendégeinket. Kérjük a szállásadókat, hogy július 1-től 400 Ft/éjszaka/fő adómértéket figyelembe véve gondoskodjanak az adó szabályszerű beszedéséről, bevallásáról és befizetéséről. Bővebb tájékoztatás a 84/504-140 és 84/504-141 telefonszámokon kérhető.”

 

Idézet a kormányrendeletből:
„1. § Az egyes, a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó gazdasági szabályokról szóló m498/2020. (XI.13.) kormányrendelet a következő 2/B. §-sal egészül ki.
„2/B. § A 2021. január 1. napja és 2021. június 30. napja közötti időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót az adó alanyának nem kell megfizetnie, az adó beszedésére kötelezettnek nem kell beszednie, befizetnie, a megállapított, de be nem szedett adót azonban – kivéve, ha annak összege nulla – be kell vallania az adóhatósághoz.”