Jövő ilyenkor Böhönyéig ér már a Dél-balatoni borvidék (sonline.hu)

Annak ellenére, hogy a marcali hegyhátnak köszönhetően Böhönye is a Dél-balatoni borvidék része, a helybeliek soha nem használták ki igazán ezt az adottságot. Pedig volt olyan időszak, amikor ötszáz hektáron termesztettek itt szőlőt, amelynek művelése a tsz-idők elmúltával véget ért. Egy fiatalember úgy döntött, átírja Böhönye bortörténelmét, s csaknem kétszázmilliós beruházásba fogott.

Beck Zoltán gyermekkorát Böhönyén töltötte. Nagyszülei birtokán gyakran járt velük krumplit, málnát szedni.

Élményként éltem meg, hogy segíthetek a nagyszüleimnek. Sajnos édesapám kiskamaszkoromban elhunyt, így édesanyám erején felül nevelt fel bennünket a testvéremmel. Szinte a nulláról indultam

– mesélte a sonline.hu-nak a 33 esztendős férfi.  Egy pincészetet álmodott a böhönyei „hegyre”.

A szőlőhegy – ahogy a településen álló, éppen még megmenthető kastély is –, egykor Festetics tulajdon volt. Ide hajtatott ki alkalomadtán a gróf, hogy lemenjen a pincébe – mesélte Beck Zoltán, megtekintették a százhetven éves, százharminc méter hosszú pincét.

Amikor a rendszerváltozás után felszámolták a pincét, a hordókból kiöntötték a bort, csak úgy patakzott lefelé az úton. A kecskék, birkák mind berúgtak tőle a völgyben – mondta. A rendszerváltás előtt száz hektár szőlő volt még itt, most összesen van hét hektárnyi. Ebből másfél hektárt ültetett, de tervezi, hogy további szőlőültetvényt is telepít – folytatta, már az épülő pincészet első emeletére lépve.

Erre épül még egy tetőtér is, és ezen a két szinten szobák lesznek, összesen tizenöt. Negyven-ötven szállóvendéget szeretne elhelyezni.